Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Studievardagen på Karlberg

karlbergskadetterna

 

I ett regnigt Mars känns tiden långsam på Karlberg. Inte helt olikt resterande svenskar väntar kadetterna på ljusare tider. December, januari och februari har varit tunga för många med Militärteknik som kurs. Inte egentligen så mycket för mattens skull, utan mer på grund av det stora tidsuttaget som varit, exklusiv studietid på kvällar. Kursen är dock nu över, och Fysiskt Stridsvärde har tagit fart, något som de flesta är mycket engagerade i. Kursen behandlar frågor som ergonomi, motivation till träning och vilken typ av träning som är lämplig för ens tjänst.
Förra veckan börjades med att kadetterna delades upp i de tre olika vapengrenarna och sedan spenderade en dag med ”laborationer”, där de fick utöva de olika mer fysiska delarna av ens tjänst. Flottan genomförde bland annat rökdyk, första- och andra-insats samt bårbärande på Berga; Flygvapnet var på KTH och fick känna på effekten av höga G-krafter; Armén och Amfibie befann sig kvar på Karlberg för att öva på diverse strid och förflyttningar. Detta för att kunna sätta övningarna i perspektiv av chefskapet, och hur man som chef bäst ser till att ens medarbetare klarar av sina arbetsuppgifter utan att skadas och så vidare. Kursen ger kadetterna bra förutsättningar för att fundera över träning som mer än bara stridsvärde.

 

BILD: Linnéa Cadier

Kadetterna har dessutom precis genomfört sin andra bal. Hälften gjorde sin bal vecka 7, detta för att det blev för många för att ha endast en bal. Det var med stor förväntan som balen genomfördes, särskilt efter den magiska helgen under första vinterbalen. Utländska kadetter kom på besök, vilket blev ett stort arrangemang med middagar och guider av slott och museum. Ett gediget schema var inte bara uppsatt för de utländska kadetterna, men även våra egna hade många tillställningar, god mat och härlig musik. Ett längre inlägg kommer om vinterbalerna framöver.

 

BILD: Niklas Klingborg

Vardagen på Karlberg blir ofta sig lik med föreläsningar, träning och goda kamrater. En hel del är inget spektakulärt, men det finns en sak som är värd att ta upp när det gäller en typisk dag för kadetten. Detta är tiden man spenderar och träffar andra fantastiska kadetter. Efter flera luncher i ‘mezzen’ (läs: mässen) med en kopp kaffe inser man snabbt den unika fördelen att vara så många med olika bakgrund och erfarenheter på skolan. Att umgås med kadetter från armén eller flygvapnet när jag själv är från flottan bidrar verkligen till bredare perspektiv på vår tjänst och försvaret i sig. Ett fantastiskt sammanhang som inte skall underskattas, då det bidrar i längden till ett hälsosammare klimat i Försvarsmakten.

Med detta sagt, som en liten kort inblick i veckan, önskar jag er läsaren en trevlig dag och ett gott framöver.

 

Följ oss även på instagram! @mhs.karlberg

Text: Linnéa Cadier, Thess Slottsbibliotekarie 227:e QRZN

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *