Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett Karlberg i December

karlbergskadetterna

 

Karlberg i vintern

December närmar sig sitt första crescendo (läs jul!) och Karlberg har fyllts med traditioner bland studier och uppsatser. Yngrekursen har lämnat Ledarskap 1 bakom sig, som innehöll tuffa prövningar under Ihärdighet och viktiga insikter på UGL (Utveckling av grupp och ledare), och påbörjat den matematik-fokuserade kursen militärteknik. Äldrekursen kan skymtas ta en paus från sitt intensiva B-uppsatsskrivande mestadels på gymmet, men även på traditionsverksamhet.  

 

Thessning

December börjades med en viktig “Thessning” som innebar att yngrekursens “Höga Råd” prövades i sina roller, följt av att kursen accepterade dessa individer till sina poster. En kväll som bjöd på många skratt för publiken då prövningarna var allt från improviserade tal till fysiska utmaningar. Höga Rådet kommer framöver att jobba med att upprätthålla bland annat traditionerna på skolan, allt från wikingablootheth till att ge kadetterna möjlighet att gå på opera eller att rida.  

Lucia

Lucia firades som vanligt vid lunch på Mezzen (mässen) bredvid matsalen där både kadetter och anställda kollade på Luciatåget som genomfördes av Karlbergs Kadettkör. Sånger som till exempel Staffansvisan och Gläns över sjö och strand ljöd i vackra stämmor för att vidare inviga julkänslan. För den nyfikna kadetten som vill sjunga, sök upp Thess Sielasörjare 

Kadetter redo för Luciatåg

 

Lillejul

Morgnar fram till Lillejul spenderades med te och julkalendern som spelades för morgonpigga kadetter innan det blev dags att ta sig ann dagen. Lillejul kom senare snabbare än förväntat, en kväll där försoning mellan kadetter, mentorer och lärare skedde över julbord och spex. Julklappar gavs ut till de som genomfört spektakulära gester, imitationer av varandra och mycket mer förgyllde en väl planerad kväll utav Thess Slottspoet. Den stora uppslutningen av den 227.e kursen visade dessutom på samhörigheten som finns sinsemellan, och förväntas bara bli bättre.  

Mezzdans

Året avslutades med en Mezzdans i temat Afterski, där kadetter blandades med studenter från Stockholm för att fira året tillsammans. Nu ligger en kort vila framför kadetterna med jul- och nyårsfestligheter innan studier tas upp igen med en matematik-tenta första dagen.  

Thess Band spelar på Mezzdansen Foto: Jesper Nyström

 

Slutligen,

december har varit intensiv med mycket studier, men som skildrat också mycket kul. Mitt namn är Linnéa Cadier, den nya Slottsbibliotekarien (för 227.e kursen), och hoppas kunna skildra året här på Karlberg för er här på bloggen. Med detta sagt önskar jag er en riktigt God Jul och Gott Nytt År! 

 

Följ oss även på instagram! @mhs.karlberg

Text: Linnéa Cadier, Thess Slottsbibliotekarie 227:e QRZN

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *