Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En kurs har lämnat Karlberg och en ny tillkommer

karlbergskadetterna

Det är augusti och Militärhögskolan Karlberg befinner sig i en tid där en kurs har lämnat skolan och en ny är på väg in. Semestern är nu över på de flesta håll för studenter och lärare på Karlberg och vi väntar spänt på att ta emot den nya kursen som förväntas bli fler till antalet än på länge.

Vårterminen

Den 224:e kursen tog sin officersexamen under en solig och varm dag i juni och är nu befordrade till fänrikar i Försvarsmakten. Familj, vänner samt Överbefälhavaren var enligt tradition på plats för att gratulera kadetterna och rama in en fantastisk dag.

Avslutningsceremoni för 224:e kursen

Spökboll under årliga kadetttävlingen ”Thess buckla”

225:e kursen är även de tillbaka på deras verksamhetsskolor runt om i landet för sista skolår där mer utbildning och en C-uppsats väntar.

226:e kursen har påbörjat sitt andra läsår på Karlberg. Under våren har kurser som militärteknik, fysiskt stridsvärde, översiktskurs i militärstrategi samt sommarkurser har avrundats med en ledarskapskurs. Inför hösten väntar taktikkurser, kurser i irreguljär krigföring, metod samt militärteknik. Terminen avslutas med en B-uppsats för kadetter med krigsvetenskaplig inriktning och projektarbete för teknikkadetterna. 

Närkamp under kursen fysisk stridsvärde

Kursens egna band ”Thess band” uppträder på kadettmässen

Höstterminen

Karlbergskadetterna välkomnar de nya kadetterna som påbörjar sin utbildning den 12 augusti. Studielivet på Karlberg är väldigt stimulerande där studier och kamratskap går hand i hand. Vi rekommenderar de nya kadetterna att medtaga vårdad civil klädsel som skjorta och långbyxor för herrar samt blus med byxor alternativt kjol för kvinnor för att delta på verksamhet efter skoltid såsom tillställningar i mässen.

Tävlingar under ”Noka” som genomfördes i Finland. En helg för nordiska armékadetter att umgås och tävla

Dyk genom tunna på botten under övningen ”Segervisshet”

Framryckning inför det årliga ”Wikingabloothet”

Studiebesök under kursen i militärteknik

Text: Thess Slottsbibliotekarie 226:e kursen Gustaf Zelahn

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *