Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kadetter drillas i att lämna sin komfortzon

karlbergskadetterna

Hopptornet vid Karlsborgs fästning

Under maj månad genomgick Karlbergs mark-, amfibie- och pilotkadetter FJS (Fallskärmsjägarskolan) fallskärmsutbildning. Utbildningen, som pågår under två veckor, har varit en stående tradition sedan 1956 för Karlbergs kadetter. FJS är beläget i Karlsborgs fästning, K3.
Under den första veckan blandas teori med praktiska övningar såsom att hoppa från ett hopptorn till hur vi kan landa säkert på marken. Detta för under att andra veckan kunna visa upp sina kunskaper och genomföra minst ett skarpt hopp från 300 meters höjd. Pilotkadetterna hoppar från 500 meters höjd och landar i vatten, till skillnad från marktäten som landar på ett flygfält.

Landningsövningar i ”Gungan”

Uthopp från 12 meter höga hopptornet

”Att hoppa fallskärm är livsfarligt”, så lyder kurschefens ord under ett av teoripassen. Det viktigaste med drillveckan är att få kadetterna att förstå hur utrustningen fungerar och kunna lita på den. Genom att göra rätt åtgärder och förstå riskerna med fallskärmshoppning kan skador och felfunktioner minimeras.

Fokus under utbildningen ligger även på att upprätthålla “puts och studs”, det vill säga att kadetterna alltid har vårdad utrustning och är följsamma. Att ha en god ordning och reda som kadett skickar tecken till instruktörerna att kadetten är fokuserad och tar sig an utbildningen.

Utbildningen är intensiv och kan likna en vanlig militär grundutbildningsvecka. Ett stationssystem med många instruktörer är utformat för att kadetterna ska kunna öva så mycket och effektivt som möjligt. Det är inte helt ovanligt att kadetterna har träningsvärk i muskler som vanligtvis inte arbetar efter drillveckan, ett exempel är fotlederna som belastas väldigt mycket vid landningsövningar.

Snabbmarsch mellan stationerna

Uppställning och visitation inför hoppet. Skövde flygplats

Den största utmaningen för de flesta kadetterna är att våga ta sig utanför sin komfortzon och göra saker som en sund människa vanligtvis inte vill göra. Medan vissa kadetter anser att hoppningen inte är något problem, så ställer höjdrädslan inledningsvis till det för andra. Genom att drilla och gå igenom alla moment hundratals gånger så sätter sig tillslut muskelminnet och ett lugn kan skapas.

En stegringstrappa används där kadetterna inledningsvis övar på marken, till att sedan hoppa i ett hopptorn på 12 meters höjd. Kadetterna får sedan i hopptornet visa att man kan göra ett uthopp följt av rätt åtgärder. Stegringstrappan är ett bra sätt för kadetterna att förbereda sig mentalt inför det skarpa hoppet.

Fallskärm 78, en rundkalott som vecklas ut automatiskt vid uthoppet

Kyrkan vid Karlsborgs fästning

För att genomföra det skarpa hoppet måste kadetterna bli godkända i tre examinerande prov. Dessa är uthopp från hopptornet, landning i en gunga samt ett teoretiskt prov. Enligt chefen för SFS (specialförbandens fallskärmsskola) är det första gången som han hört att en hel kadettkurs blivit godkända på samtliga prov.

Att lära sig kunna kontrollera och kunna leda sig själv är en viktig egenskap för en chef, inte minst i det militära. Därför är övningar som denna av väldigt stor betydelse inför den kommande anställningen. Fallskärmshoppningen är inget krav att genomföra för att få sin slutgiltiga examination på Officersprogrammet men ses fortfarande som en av dem mest viktiga momenten under kadettiden.   

Gratulationer efter genomförd landning

Hoppvingarna, som tilldelas efter genomförd utbildning

Under andra veckan blev det tillslut dags för kadetterna att göra uppsittning i Herculesplanet. Alla kadetter fick genomföra minst ett skarpt hopp, majoriteten fick även genomföra två hopp. Kadetterna tilldelades sedan utbildningstecknet “Hoppvingarna” under den avslutande ceremonin.

Det har varit två fantastiska veckor som kadetterna kommer att minnas för resten av livet. Den 226.e kursen riktar ett stort tack till fallskärmsavdelningen i Karlsborg.

Text: Slottsbibliotekarie 226:e qrzn Gustaf Zelahn

Foton: Peter Söderberg

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *