Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Militärtekniker besökte FLIR

karlbergskadetterna

En av de valbara inriktningarna på Militärhögskolan Karlberg är militärteknisk profil, denna profil lämpar sig för dig som vill få fördjupad förståelse för tekniken och hur den påverkar militära operationer. En del i att vara officer är att vara driven och alltid vilja lära sig mer, i veckan visades prov på vad du kan få för belöning om du är just driven. En av oss tekniker tog kontakt med ett företag och lyckades ordna ett mycket intressant studiebesök.

Under onsdagen den 10 april genomförde Officersprogrammets militärtekniker ett studiebesök på FLIR i Täby. FLIR är ett amerikanskt företag som utvecklar, tillverkar och säljer tekniska lösningar för bl.a militär, industri samt kommersiellt bruk. FLIR är en akronym för ”Forward Looking Infra Red”, det som vi i Sverige ofta benämner som värmekameror. I Täby ligger den del av företaget som ligger i framkant med termiska IR-sikten riktade mot försvarsarenan, här lever kompetenser ända från 60-talet vidare in i framtiden. FLIR har genom åren köpt upp flera svenska företag men arvet som de tidigare svenskägda företagen skapade finns ännu kvar. Historien började med ett värmesikte som utvecklas till Stridsvagn 103 som tyvärr inte blev införlivat i den slutliga versionen, men tack vare den grundlagda teknologin fortsatte företaget att utveckla materiel till bl.a försvarsmakten. Idag kan FLIR ställa sig till ett av de företag som varit delaktiga i framtagandet av siktesenheten till robot 70, värmesikte till robot 56 BILL samt värmekameran till uppgraderingen för stridsfordon 9040C.

Under studiebesöket fick vi blivande tekniker först en presentation av företaget, därefter en fördjupad föreläsning om den del av det elektromagnetiska spektrumet som benämns infrarött samt hur FLIR utnyttjar detta för att ge sina kunder ett övertag i alla situationer. Efter lunch fick vi en guidad tur av produktionen och även en förevisning av fasta övervakningssystem samt mobila system för integrering i fordon. Dagen avslutades med uppsummering samt frågestund och givetvis även ett gruppfoto tillsammans med Anders, vår informatör, föreläsare och handledare för dagen.

Tack till Kd Nilsson som tog kontakten och anordnade denna dag.

Men framförallt tack till Anders på FLIR för en mycket välplanerad dag och stort stack till alla andra på FLIR som gärna visade upp vad de arbetade med och lät oss störa i deras vardag.

 

Vill du också gå militärtekniks inriktning?

Teknisk inriktning är den inriktning med minst antal kadetter på officersprogrammet, vi behöver bli fler då försvarsmaktens behov är stort. Vill du fördjupa dig inom avancerade tekniska försvarssystem? Vill du studera med motiverade kollegor? Har du matte C/3b/3c samt Fysik B/2? Då kan officersprogrammet med teknisk inriktning vara något för dig!

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *