Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vinterbalen är årets stora händelse på Karlberg

karlbergskadetterna

 

Francaise, som dansas på balkvällen i Rikssalen

Studier är viktigt men officersprogrammet är mycket mer än bara studier. Den 226:e kursen har nu avslutat studierna inom Militärteknik och fördjupar sig just nu inom ämnet Fysiskt Stridsvärde. Den 225:e kursen gör sig redo för att åka ut på deras verksamhetsförlagda utbildning som sker på skolor runt om i Sverige. Under tiden äger en av Militärhögskolan Karlbergs äldsta traditioner rum, nämligen Vinterbalen.
Vinterbalen genomförs av förstaårskadetterna på Karlberg samt SOFU-kadetterna. De sistnämnda läser en särskild och kortare version av officersprogrammet, men är även de delaktiga i Karlbergs många traditioner. Något som är viktigt för att öka sammanhållningen bland kadetterna. Traditioner är till för alla kadetternas förnöjelse under studietiden och uppskattas av såväl kadetter som balgäster.

Vinterbalen i kort

Tre dagars fest

Vinterbalen är en tre dagars fest där den första dagen spenderas åt att dansträna för att sedan runda av kvällen med cocktailparty där mingel med andra balgäster ligger i fokus. Lördagen är den stora festdagen då middag med balgäster samt hedersgäster äger rum. På kvällen dansas det vals med storband som står för musiken samt Francaise. På söndagen avrundas helgen med en brunch och gudstjänst i slottskapellet.

Maten

På lördagens bal serverades följande till gästerna:

Förrätt
Krämig jordärtskockssoppa med tartar på svamp.

Huvudrätt
Rosmarinskryddad vildsvinskarré med svamp, kål och äpple, svartvinbärssky och hasselbackspotatis

Efterrätt
Chocklad- och blåbärdsroppe med blåbärcoullis

Francaise

Francais är en kontradans (countrydance) som härstammar från England och som genomförs på balkvällen i rikssalen. Dansen går till som så att samtliga par står uppställda i en kvadrat för att sedan dansa mot varandra i olika formationer. Dansen, som har kommit att bli en stående tradition på Vinterbalerna har dansats från och till sedan 1800-talet och är ett väldigt uppskattat moment för baldeltagarna. Dansen är väldigt aktiv vilket kan liknas vid ett fysiskt intervallträningspass.

Dansmästaren leder francaisen

Fakta från förr

Baler på Karlberg är inget nytt. Under sent 1700-tal var balerna ett obligatoriskt moment för kadetterna, vilket oftast var enkla söndagsbaler. Under 1800-talet övergick balerna till mer sällan förekommande kompani-baler, vilket efterhand fick allt mer festliga former som vi ser idag.

Tiderna för balen har förändrats sedan 1700-talet då dessa har blivit allt senare.

1790 – 17:00-20:00
1840 – 17:00-21:00
1880 – 20:00-23:00

1900-talets slut och framåt – 17:00-24:00, -01:30, -02:00, -03:00

Andra baler som genomförs på Karlberg är Höstbalen som andraårskadetterna anordnar och Garden Party som är den avslutande balen för sistaårskadetterna. 1845 till 1915 genomfördes även Gouterbal, en bal som konungen själv bekostade.

Gustaf Zelahn, Thess Slottsbibliotekarie 226:e Qrzn

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *