Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Internationella Fyradagarsmarschen i Nijmegen

karlbergskadetterna

Med detta inlägg så kan jag glädja er med de goda nyheterna att de sista skoskaven nu har läkt. Det tog tolv dagar och det enda som återstår nu är några marschfrakturer hos ett par enskilda kadetter.

I mitten av Juli så reste 35 kadetter till Nederländerna för att representera Karlberg i den Internationella Fyradagarsmarschen.
Eventet som i folkmun benämns som ”Nijmegenmarschen” är den äldsta och största internationella långdistansmarschen i världen och den har genomförts årligen sedan 1909. Nijmegenmarschen är organiserat av det Kungliga Nederländska förbundet för fysisk fostran och marschen har ca 45 000 deltagare, där både militärer och civila deltar sida vid sida under fyra dagar.
Marschen är allt annat än en promenad då man går 160 km (~40 km × 4 dagar) – I uniform, kängor och med minst 10 kg packning och om man klarar marschen inom utsatt tid så tilldelas man ”Kungl. Nederländska Förbundets för Fysisk fostran kors i brons”.

Dagarna började med revelj klockan 03:00 följt av frukost och förberedelser i form av att klippa naglar, fila tår och tejpa fötter, för att sedan börja gå runt ca 04:30. Att marschen påbörjades så tidigt var inte bara för att man behövde vara i mål innan klockan 17:00 varje dag, utan även för att kunna avlägga så lång sträcka som möjligt innan solen gick upp och temperaturen började stiga.

Förberedelser är av stor vikt när man ska gå så pass långt och vädret var under vissa perioder oerhört varmt. Men trots noggranna förberedelser och många strumpbyten så var det bara ett fåtal kadetter som tog sig i mål utan att halta.
Efter att ha avslutat marschen och återvänt till Sverige så har kadetter valt att sammanfatta marschen lite olika, men ett ett genomgående tema har varit ”smärtsamt men lärorikt”.

 

// Viktor Forsmark, Slottsbibliotekarie 225 QRZN

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *