På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kadetterna tar befälet över rekryteringen

karlbergskadetterna

Sedan en lång tid tillbaka har vi kadetter diskuterat hur vi kadetter kan hjälpa Försvarsmakten, och i synnerhet MHS Karlberg med rekryteringen. Hur får vi dagens ungdomar att bli intresserade av Försvarsmakten? Hur vi får ut informationen om den bredd som Försvarsmakten olika delar besitter?

5699_10151523749143447_487077941_nFörsvarsmakten erbjuder en enorm vidd av olika typer av jobb. Jobb som passar många, så länge DU har det som krävs. Sjukvårdare, tekniker, matematiker, fysiker, brandman, sjöman, stridspilot, helikopterpilot, ledare, kock, elektriker, ingenjör. Listan går att göra längre.

Vi verksamma inom Försvarsmakten måste få ut vetskapen om vad vi gör samt varför vi gör det vi gör.

Allt tog sin kulmen när jag träffade Torbjörn F Gustavsson, C J/9 på MHS Karlberg sensommaren 2012. Torbjörn hade då, sedan ett halvår på Karlberg, försökt marknadsföra MHS Karlberg mer aggressivt främst på sociala medier men kände att det behövdes något mer. Torbjörn hade lagt en stabil grund att arbeta ifrån då det var han som startade skolans Facebooksida. Jag träffade Torbjörn och han frågade mig om jag var intresserad av att bolla idéer med honom. Vi diskuterade hur vi bland annat kunde nyttja sociala medier och oss kadetter att göra skolan mer synlig och attraktiv.
Till en början fick några kadetter hjälpa till att sköta MHS Karlbergs Facebooksida under överseende av Torbjörn. Vi kadetter är ständigt ute och bedriver olika former av utbildningar och moment. Torbjörn kan inte alltid vara med överallt, hur mycket han än vill och försöker. Så vi kadetter tar kort och filmar när det beviljas. I och med detta såg vi möjligheten att få ut mer information om vår verksamhet och den bredd i utbildningen som finns på MHS Karlberg.

Ganska snart fångade MHS Karlberg mer publik och fans på Facebook tack vare denna nya förnyelse, då kadetterna deltog i administrationen av skolans hemsida. I dagsläget har vi ökat med 100% fler följare sedan i höstas.?Strax innan jul 2012  kände vi att vi hade potentialen att utveckla skolans marknadsföring ännu mer.?Mitt sommaruppehåll 2012 från MHS Karlberg spenderade jag på min gamla gymnasieskola som ledare på en sommarkurs för blivande gymnasieelever. Skolchefen är före detta officer och vi hade många diskussioner kring dagens Försvarsmakt och de utmaningar Försvarsmakten står inför, i synnerhet rekryteringen. Han frågade om jag inte var intresserad att komma tillbaka till skolan och berätta hur jag kom in på min militära bana. Hur jag funderade när jag valde något som idag av många kan anses vara kontroversiellt och kanske lite märkligt. Framförallt något ovanligt. Självklart var jag intresserad av att komma till skolan och berätta min historia!

I julas började Torbjörn, kd. Andreas Braw och jag planera Försvarsmaktsupplysning och samhällsinformation för gymnasieelever.
I februari genomfördes första besöket, ute på en skola, av kadetter som nu genomför VFU på Ledningsstridskolan på LedR under ledning av Kd. Andreas Braw. Det var på Fria gymnasieskolan i Haninge. Intresset var stort och frågorna var många. Kadetterna hade med sig utrustning som eleverna fick möjlighet att testa.

I måndags besökte kd. de Joussineau de Tourdonnet och jag Grennaskolan Riksinternat i Gränna. Vi genomförde en presentation om Försvarsmakten och de olika arenor och miljöer vi verkar i. Att Försvarsmaktens uppgift är att säkra Sverige från yttre hot. Eleverna visade även ett stort intresse för hur vi styrs av politiska beslut och de effekter dessa beslut får på en verksamhet som Försvarsmaktens.

Efter presentationen fanns vi i skolans korridorer med utrustning och broschyrer för ytterligare en pratstund. Broschyrerna var “Nittio dagar”, “1000 möjligheter”, “Försvarshögskolans utbildningskatalog”. Eleverna visade stort intresse för GMU och de olika inriktningarna som finns efter genomförd GMU och frågorna var många och bar substans.
483652_448751071862249_1211381544_n
Erfarenheter efter de båda besöken är att eleverna inte känner till den bredd och kompetens som Försvarsmakten erbjuder. som myndighet.

Vi måste ut till Sveriges skolungdomar och informera om vår verksamhet! Soldater och kadetter som är verksamma inom olika områden är de som ska ut till allmänheten. Det är VI som är unga, som ska berätta VÅR verklighet, (inte äldre officerare).

Vi behöver inte ha med “coola” fordon eller ”häftiga” tält. Det räcker med självförtroende och kunskap om sin sak. Sitt yrke! Förmedla sin kunskap och information på ett sätt som eleverna begriper i deras naturliga miljö, då intrycken inte blir allt för stora. Att ha med sig kroppsskydd, stridsväst, hjälm och stridspackning kommer vi långt med. Eleverna har inte tidigare sett något sådant.
Den respons vi fått från skolorna är positiv. Eleverna har blivit aktiva på samhällslektionerna och får igång diskussioner som är relaterad till Sveriges utrikes och säkerhetspolitik. Samtidigt visar våra besök effekten att “the word has spread”. I dagsläget har en handfull skolor skickat förfrågan till MHS Karlberg om vi kan komma och besöka deras gymnasieskola.

Den kontaktyta som finns bland oss kadetter är väldigt stor och i dagsläget tyvärr outnyttjad. I stort sett alla kadetter har på ett eller annat sätt kontakt med sin gamla gymnasieskola. Vi måste utnyttja våra kadetters kontakter. Det är ett ekonomiskt försvarbart sätt att informera om vår verksamhet.? Eleverna känner sig utvalda att kadetter från Karlberg kommer till just deras skola. Den personliga relationen är synnerligen viktig som också genererar merintresse.

Tillsammans med Försvarsmaktens rekryteringsofficerare på våra förband och flottiljer kan vi nå långt.

Vi kadetter från den 219 qrzn vill tacka Torbjörn F Gustavsson för det stöd och förtroende vi fått, att få vara med och hjälpa till.?Vi vill hjälpa till, vi kan hjälpa till.

531651_448750915195598_110594415_n735062_10151523749498447_2136576223_nIMG_0678

Tillägg:
Samtidigt som artikeln lades upp, lade mina kadettkamrater från pilottäten från den 218 qrzn upp ett smakprov från deras år på pilotutbildningen på youtube.
Filmen är regisserad och redigerad av kadetter. En riktigt välgjord film som är värd all uppmärksamhet.


Ihärdighet och segervisshet

Kd. Filip Båverud
Thess Feldtgeneral emeritus
219 qrzn

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

5 kommentarer

 • Ulf Löwenmo 23 mars 2013 11:11

  Kadetter på Karlberg.
  Ni är så bra, fortsätt på inslagen väg.
  Er f.d adjutant
  Ulf Löwenmo

  • karlbergskadetterna Ulf Löwenmo 23 mars 2013 14:27

   Tack chefen!
   Ihärdighet & segervisshet

 • Toby 23 mars 2013 16:09

  Hot damn! Om det inte vore för att jag var strax över 23 så hade jag sökt pilot utbildning nu med detsamma.

 • Hera 24 mars 2013 07:39

  Ert engagemang och driv är fantastiskt!
  Tack för att ni är med och bygger Försvarsmaktens framtid!
  Respekt!
  /Hera

  • karlbergskadetterna Hera 24 mars 2013 22:50

   Tack så mycket, Vi gör bara vårat jobb.

   Hälsningar Karlbergskadetterna.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *