Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vi syns för lite!

karlbergskadetterna

Jag tror att vi alla någon gång fått frågan ”Vad är du för något?” när vi burit vår uniform.  

Tyvärr tror jag att vi som uniformerad personal syns för lite för att allmänheten ska känna igen oss och vad vi representerar. Detta problem är kanske inte ett problem för uniformerad personal som endast burit M90 i dess olika former, men för oss som burit sjöstridsdräkt, ”Kalle Ankan”, M87 och mässdräkt upplever jag att det är en återkommande fråga. Jag vill inte beskylla allmänheten för att vara obildad utan vill snarare påstå att detta kan vara självförvållat, kanske inte av personalen utan av hela myndigheten.

Precis som alla andra som bär uniform på sin arbetsplats, tar vi givetvis av oss våran när vi slutar jobba. Men slänger vi kanske av oss den lite för snabbt och för ofta? Även jag som bor nära ett regemente ser i princip aldrig en uniform i stan, inte ens när jag bodde i en örlogsstad såg jag ”Kalle Ankan” frekvent. Detta kanske för att man inte längre bär uniformen när man åker hem på permission eller när man lämnar arbetsplatsen?  Vi vill självklart inte heller ta med oss jobbet hem och ibland kanske inte det ansvar som följer med uniformen.

Jag upplever ibland att vi själv sätter oss på en pedistal som målar kadetten/soldaten/sjömannen/officeren som ”något” och inte en vanlig människa. Varför skulle det inte vara okej att gå och handla i sin uniform? Eller hämta barnen från någon aktivitet? Och gud förbjude om du skulle köpa en flaska vin på systemet i din uniform! Eller en så larvig sak som att personer funderar på hur det ser ut om jag som kadett bär en plastpåse till min uniform, jag borde minsann köpa en pappåse istället.

Vi skapar oss själva problem. Idag tror jag det är bra att vi syns vad vi än gör, bara vi uppför oss.

M

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

5 kommentarer

 • V 19 mars 2012 22:38

  Vi måste släppa sargen... Diskutera om huruvida huvudbonad skall bäras på perronger, i väntsalar och i kommunala färdmedel? Snacka om att lägga fokus på fel saker. Det är väl fan skit samma! Vad jag däremot tycker är dålig reklam för fm är alla dessa anställda som man helt klart ser inte "värnar sin fysiska hälsa" som det så vackert står i värdegrunden. Om det är något jag själv skulle vilja så är det att samhället har bilden av fm som en arbetsplats med vältränade män och kvinnor. Sen huruvida en soldat eller officer tar av sig huvudbonaden på tåget till jobbet kan man väl låta han/hon avgöra själv.

 • Kadett H 18 mars 2012 16:14

  Till Kaptenen: Enligt vad jag har lärt mig skall huvudbonad bäras på perrong men ej i väntsal eller inne i ett kommunalt färdmedel då det räknas som inomhus - således mössa av.
  Personligen åker jag alltid hem i m/48 och besvarar hjärtligen och artigt de frågor som ställs om mitt yrke/studier. För övrigt får man ju leva upp till de förväntningar som samhället ställer på en - om inte så bör man ju försöka ställa om hela samhällets vision, inte förstöra för de som faktiskt sköter sig i enlighet med denne.

 • Kn Laestadius 18 mars 2012 14:54

  Jag håller i princip med. Det finns inget hinder för tillsvidareanställd militär personal att bära uniform utanför tjänsten.

  Oavsett när uniform bärs förutsätter jag och troligen även den stora allmänheten att den bärs enligt gällande uniformsbestämmelser. -Jag ser allt för ofta soldater, kadetter och officerare utan huvudbonad på perronger, väntsalar och kommunala färdmedel. Illa!

 • Markus 17 mars 2012 16:49

  Hade varit kul om försvaret hade uppmuntrat att åka hem i permissionsuniformen snarare än som det är nu att man ifråga sätts och anses vara förvirrad...

 • A 17 mars 2012 14:04

  När samhället ser en soldat på stan så surfar dem direkt in på närmaste tidnings hemsida och säkerhetsställer att det inte pågår en krig dem har missat.

  Istället borde myndigheten ta ett större ansvar att upplysa om vår verksamhet, som att gå i varje stad varje fredag eftermiddag med uniformen och hälsa.
  (Orealistiskt ja).

  Samhället skall känna sig trygga med oss och hälsa tillbaka utan att känna någon form av oro som att varför hälsa soldaten på mig?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *