Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Framtiden är nu…

iskugganavhindukush

En dag jag aldrig trodde skulle komma är nu här. Jag befinner mig nämligen på en mil upp i luften och bloggar. På min iPhone. Närmare Steve Jobs kommer man inte. Och WiFi på planet, det är nästan så jag förlåter Norwegian för tidigare misstag. Dock inte att ni visar Midnight in Paris ombord. Men teknikutvecklingen är fantastiskt. Att den sedan tvingat mig att bli en av nätets slavar, ett bruk eller snarare missbruk svårare än heroin, är en annan diskussion. Tänk om samma möjlighet kunde erbjudas i Afghanistan. Ett låst trådlöst nätverk för privat surfande skulle vara en livlina jag vore beredd att betala för. Skype, Facebook, bloggen – allt som ger chefer och säkerhetsmänniskor stora skälvan hade varit mitt paradis. På sikt tror jag att det är dit vi måste ta oss. Begränsningar i kommunikationen är förståeliga av säkerhetsskäl, men det är svårt att blunda för att vi har ett större behov, en större vana och större krav på att kunna vara uppkopplade. Våra sociala nätverk är större än någonsin, och att jacka ur dem i sex månader känns inte hållbart. Därmed inte sagt att all information ska realtidtwittras på @vadviintevillattmotståndarenskaveta eller att underrättelsefunktionen ska starta ett eget Wikipedia. Jag tror som vanligt på utbildning istället för begränsningar. Samtidigt finns det så många som urskillningslöst statusuppdaterar om fyllor, hjärtefrågor, var de är och gör så att jag kanske är naiv, det kanske är omöjligt att få en hel kontingent att fatta vilken kommunikation som gäller. För mig är det enkelt. Jag vill bara kunna prata lite med mina nära och kära, höra deras röst, säga ”hej, jag lever och mår bra”, och den möjligheten finns redan även om alla kanske inte kan göra det så ofta de önskar. Utöver det vill jag fortsätta skriva om mina tankar, och det är väl där jag inte riktigt vet hur det kommer att fungera. Men jag löser det på något sätt...

20111031-151055.jpg

Personlig blogg

Som så många andra är jag på väg till Afghanistan. Men det här är inte en blogg om vilda äventyr i fjärran land, om eldstrider, om att slåss för sitt liv. Det här är en blogg om allting annat. Om saknad. Känslor. Rädsla. Tristess. Glädje. Om allt man lämnar hemma när man åker. Om vad du som åker kommer att möta och du som blir lämnad kvar borde få veta. Jag hoppas du finner min resa intressant.

Vill du kontakta mig gör du det på iskugganavhindukush(at)hotmail.com

3 kommentarer

 • iskugganavhindukush 1 november 2011 18:46

  Tack för infon. Jag uppskattar allt sådant.

 • Puman 1 november 2011 06:29

  Det kommer att funka ganska bra med kommunikationen.
  Visst,
  det kommer ju att funka mindre bra ibland också beroende på vart du befinner dej,
  men överlag så måste jag som anhörig tycka att det går jättebra.
  Vi har kontakt via MSN så gott som dagligen, när tid och möjlighet finns för honom och jag är online.
  Men var noga med att berätta att du kanske inte kommer att kunna höra av dej så ofta, eller kanske inte alls om du vet att ni ska "jobba borta" eller bara har mycket att göra,
  Då slipper man som anhörig gå och oroa sej mer än nödvändigt :)
  Ibland blir det ju bara ett snabbt "Puss på dej" för att någon av oss inte är online eller att han måste iväg och "jobba",
  men då får han ju det meddelandet när han har möjlighet att logga in nästa gång också finns ju e-mail och telefoner också :)
  Själv så tycker jag att MSN är det bästa.
  Det är ju så lätt att bara skriva ett kort "Kram" :)
  Jag tror att det som räknas i slutändan är att veta att någon tänker på dej och saknar dej.

 • Värmlänningen 31 oktober 2011 18:50

  Ha det så bra på resan.... Hälsa alla jag känner där nere.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *