Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Med kompetenshunger och vilja.

inifransett

Jag lägger mycket tid på att följa och vara aktiv på sociala medier och sakta ser jag hur aktiva offierare och specialistofficerare tar plats och diskuterar sådant som tidigare bara stannat i gunrum och på befälsrum. Det jag ser är mycket glädjande och ger ett gott hopp om framtiden utan att låta sig nedslås av belackare som utan förmågan att se nyanser i saker med emfas hävdar att allt var bättre förr(alltid den tid  när just denne var aktiv i FM)

De tendenser jag ser är som följer:

  • En hunger efter kompetens, både från officerare och specialistofficerare. Man vill bli en duktig chef/taktiker/yrkesman men på sina olika nivåer och arbetsuppgifter. Att officerare skall rusa igenombefattningarna är snarare någons önskedröm istället för att det är förankrat vare sig hos förbanden eller de berörda individerna.
  • En vilja att diskutera sakligt, respektfullt och på djupet. Mängden artiklar skrivna av yngre officerare och specialistofficerare under OF3/OR9 hos KÖMS och KKRVA ökar.
  • Tydlig respekt hos officerare för specialistofficerarnas kunskaper och roller.
  • Tydlig respekt hos officerare och specialistofficerare för gruppchefer, sjömän och soldaters kunnande och roller. Man ser klart kopplingen mellan professionaliseringen genom stående förband och den kraftfullt ökande krigsdugligheten.
  • Det ökande engagemanget på sociala media utanför de av FM styrda kanalerna ger allmänhet och politiker en bild av hur FM fungerar inifrån utifrån professionsnens perspektiv vilket nästan alltid är positivt.
  • De internationella insatserna har gett stridserfarenhet vilket har skapat ett annat allvar kring FM huvuduppgift väpnad strid. Ingen uttrycker sig längre att som ”sök till Försvarsmakten för där har du ett tryggt och lugnt jobb” som det kunde låta på 80-talet och början på 90-talet.

Jag ser med stor tillförsikt framåt både på de akademiskt skolade officerarna, specialistofficerare med kompetensdjup och erfarenhet och GSS som möjliggör våra stående förband.

Ett stort tack till alla i FM som engagerar sig i debatt öppet eller anonymt. Ni skapar en ny försvarsdebatt!

GMY

Håkan

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *