Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.
Några som får alldeles för lite uppskattning är våra anställda soldater och sjömän. Om vi rannsakar begreppen tröskeleffekt och beredskap så kokar det i båda fallen ner till att det som gör att motståndaren alla året dagar måste ta hänsyn till stridsdugligheten hos den svenska försvarsmakten är det faktum att vi har anställda sjömän och soldater. När ÖB ger en order om att genomföra något så hänger det till slut på en gruppchef med sina soldater längst ute på linan eller att en sjöman skall hantera någon form av system för att det skall bli verksamhet över huvud taget.
Rutinen och erfarenheten hos våra anställda sjömän och soldater är den egg riket ytterst kommer att balansera på vid ett snabbt krigsförlopp. Gör dessa sitt jobb kommer motståndaren att få det mycket svårt att skapa sig ett brohuvud i Sverige. I utlandstjänst briljerar sjömän och soldater i uppgiftens lösande och skänker riket både gott rykte och inflytande.
Den skillnad våra anställda sjömän och soldater utgör jämfört med den gamla onda tiden är att nu finns det välövade förband med kort insatstid över hela året och över hela funktionsskalan. Man behöver inte vänta på att just det funktionsförbandet skall komma 2/3 av utbildningstiden för att man skall kunna få stöd just med denna funktionen utan stödet är på plats inom timmar med fullt stridsduglig personal eller att insatsförbandet skall utbilda sin inneliggade GU-omgång i några månader till Oavsett hur hårt farbröder på sociala medier påstår sig ha haft under just in värnplikt så är längre erfarenhet just längre erfarenhet och det i sin tur ger professionalism.
Sjömän och soldater lär sig hur att göra saker under GU men förmågan att utveckla sig som sjöman, soldat och sedan gruppchef kommer med erfarenheten. En erfarenhet som kommer att vara oerhört värdefull för riket när FM snabbt behöver växa för då står sjömannen, soldaten och gruppchefen där, trygga i sin kompetens och kan börja arbetet med att föra över sin kompetens till en större mängd rekryter. Det är att ha förmåga att växa.
Jag gläds av att tala med sjömän, och gruppchefer och se deras professionalitet och vilja. Två egenskaper som sedan skapar ett gott moraliskt stridsvärde i hela FM.Jag vill inte tillbaka till en försvarsmakt med endast, officerare, civila, rekryter och att vart 10e år det dyker det upp ett gäng som skall repövas. Jag vill ha stridsduglig personal på plats direkt, av alla kategorier anställda.
GMY och ha en fridfull julhelg.
Håkan
Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.