Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Omgalonering av NBO:are

inifransett

På sista tiden har jag blivit approcherad av ett antal NBO-löjtnanter och kaptener so oroligt undrar om de kommer att tvingas bli omgalonerade till specialistofficerare. Detta på grund av skrivelsen Behovsanalys av utbildningsplatser för yrkesofficerare. Syftet med skrivelsen är ”C OrgE ska på individnivå analysera potential och utvecklingsplaner för NBO-officerare upp till nivå OF 3 samt därigenom bedöma behovet av antal platser vid nivåhöjande utbildningar före 2026″ Alltså har detta inget med omgalonering att göra  vilket är tydligt om man först läser skrivelsen. Detta är fråga om att genomföra en ren inventering eftersom alla NBO:are som har potential att gå mot OF3/4 inte hinner läsa innan 2021 som man trott från början. Så sitt ned och andas i påse. Ni kommer inte att tvingas bli specialistofficerare.

Vad gäller detta med omgalonering så uttrycks det utmärkt i skrivelsen Trebefälssystemet i Försvarsmaktens organisation från 2018. I denna skrivelse står att ”För OR6- och OF1-befattningar kommer det gå fortare att få ”rätt” individer på befattningarna, medan det för OR8-9 under flera år framåt alltjämt säkerligen kommer behöva placeras OF ur det gamla systemet, intill balansen i antal mellan OF och SO är på plats”  Vid kontakt med Marinstaben så ser man heller inte  något behov av tvångsåtgärder för Marinen då antalet som konverterat är tämligen stort. 

Jag ser tvångsmässig omgalonering som destruktivt för hela FM men jag ser samtidigt att är man t.ex OF1/2 men sitter på en OR7/8-tjänst då måste man vara beredd att när det kommer en SO som vill ha den tjänsten då skall man vara beredd att byta till en OF1/2-tjänst. Det är inte acceptabelt att SO skall behöva stå tillbaka för att OF1/2 inte vill byta utan då får dessa lt och kn ta smällen och få t.ex plutonschefs och kompanichefsbefattningar.

För övrigt anser jag att alla som stavar omgalonera med två l skall ha minst en en veckas löneavdrag  och särskriver de dessutom ordet borde det bli två veckors avdrag.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *