Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förvaltarens befattningsguide del 4: Minören

inifransett

 

De är inte hemliga som ubåtsfolket. De har inte stil som ytattackpersonalen och de har inte amfibiesoldatens intresse för markstrid men de är flottans främsta sjöbjörnar och sjöbjörnskor. Havets bönder för att de sår(egna mineringar) och de skördar(oskadliggör motståndarens mineringar)

Minörerna är flottans främsta sjömän. De lägger svep, de sjösätter och tar hem undervattensfarkoster och de puttar i minor i havet. Allt detta i allt från öppen sjö till hamnar. De sjunger gärna till flottans defileringsmarsch och pratar gärna om fartyg av trä och män av stål fast ny mer är det mer fartyg av plast och människor av stål.

Läser de något så handlar det antingen om sjömaning eller så är det Nicholas Monsarrats Det grymma havet. Irriterar sig på ytattackfolkets nonchalanta inställning till minhot. Sitter i hytten och räknar på minlinjers träffsannolikhet eller drömmer om att få röja en rysk raketmina, ju större smäll desto bättre. Nämner man efterkrigsminsvepningen får de något drömskt i blicken.

Ser sig som länken mellan den civila sjöfarten och örlogsflottan. Röjer led och prickar ut nya ofarliga. Drömmer om en befattning som C Sjöfart på Marinstaben där de kan dirigera handelssjöfart och känna sig som kapten Haddock.

 

En underavdelning är röjdykarna. Flottans mest vältränade. Frågan är om de är modiga eller saknar självbevarelsedrift då deras uppgift är att dyka ner max 57 m och oskadliggöra en klump med 400kg sprängämne i och har massor av funktioner just för att spränga den som försöker förstöra den.

Gillar att i grupp springa med en stock upp och ned för ett berg, vattenfysa och bära dykutrustning. Bär groda kring halsen. Har ett specialutbildningstecken som ser ut som något från ett flygbolag på längre än 2m avstånd och avskyr att bli kallad ”frogman ” på utrikiska(det heter clearance diver)

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *