Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förvaltarens befattningsguide. Del 3 Ytattacken

inifransett

Ytattackpersonal i allmänhet.

Ser sig som det absolut bästa flottan kan visa upp. Klär sig gärna i daglig dräkt både i tid och otid. Ser ner på sådana som inte har gradbeteckningar på armarna. Fart är viktigt och en massa vapen lika så. Att det krävs sensorer till är inte lika självklart. Gillar det sociala livet i flottan men sörjer avsaknaden av tung torped på fartygen. Har noll känsla för minhot, allt löses med hög fart.

Signalmän.

De mest solbrända i besättningen. Kikaren ständigt i nävarna. Sätter en ära i att kunna skicka morsesignaler med lampa mellan fartygen. Gillar att skjuta olika sorters kulsprutor och att shoppa coola solglasögon.

Ystridsofficerare

Mästare på att reda ut var motståndaren befinner sig ur den gröna sörja som kallas ytlägesbild. Ordet preparera används ofta liksom uttrycket samtidig tid i mål. Längtar efter att få skjuta skarp RB15. Får omtänksamt hjälp av telekrigarna med att identifiera enheter i den gröna sörjan. Att vara snabbkäftad på utländskt tungomål över radio en förutsättning för tjänsten. Avlider av tristess när det vankas ubåtsjaktövning.

Sambandspersonalen.

Har mest utbildning på talad NATO-signalering och använder det minst. Intryckta i små utrymmen med massor av elektronik. Expedierar in och utgående meddelanden och är lätt pedantiska. Kan konsten att få ihop ett meddelande i NATO-format utan att det blir total rappakalja. När de pratar om konditionerna är det inte fysträning de menar utan atmosfären. Drömmer om telegrafins återinförande. Har snyggast yrkesbeteckning.

Telekrigare

Kan hitta indikationer på annalkande sjömålsrobot på en skärm med något som ser ut som en lista med 50 000 telefonnummer. Kan ur en kakafoni av ljud indikera motståndarens flyg och fartyg. Läser konstant örlogsporr som Jane´s fighting ships. Deras tjänstegrenssammanhållning skall inte förväxlas med social skepticism mot andra tjänstegrenar. Blir med tiden antingen superexperter eller kommendörer.

Ubåtsjägare

. Ett släkte som skall spana efter, lokalisera, anfalla och helts förinta ubåtar och dykfarkoster i ett av världens svåraste hav att göra detta i. Gör gärna under devisen ”sting i pinget” och hyser en märklig kärlek till sina sjunkbomber årsmodell 1933. Älskar att prata om reverbetration i pre-glacial lera och finner nöje i att visa upp ljudhastighetskurvor som om de vore bilder på söta valpar. Påpekar ofta att ubåtsjakt inte är fia med knuff. Har en pensionerad kommendör som sin högsta förebild. Uthållighet är ett krav för tjänsten då ubåten kommer som en snigel och försvinner som en blixt.

Artillerister

Ett hopkok av folk då de inte har egen GU att rekrytera ifrån. Pratar gärna inner och ytterballistik. Får pris om de skjuter av wiren till målkorven. Kan det eleverande systemets rörliga delar och 10 krav på ett gott krut. Mycket snack på radio och om vem som skall skriva övningsordern. Jobbar tätt tillsammans med telekrigarna i luftförsvaret. Tror att radarsystem är något som ställer in sig automatiskt.

 

GMY

Håkan

 

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.

1 kommentar

  • Carl Ripa 8 september 2020 09:07

    Den bästa beskrivningen av en yrkesgren sedan 1720 års skråordning.
    Vill gärna förtydliga att ytattackpersonal i allmänhet även ser ner på sådana som inte har gradbeteckningar på ärmarna...

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *