Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förvaltarens befattningsguide del 2. Ubåtsvapnet

inifransett

Då trycket från högre stab att skriva rätt saker i denna blogg plus att många amiraler har sin bakgrund i ubåtsvapnet så måste jag ge mig för påtryckningarna och här presentera:

Lupus mares – Havets vargar – Ubåtsvapnet.

Ubåtsofficeren allmänt.

Ubåtsofficeren i gemen är en person som både behöver ha ett rikt inre liv för att kunna tillbringa veckovis i uläge i 3.4 knop och dels besitta en hel del kyla och mod för att kunna framföra sin farkost i uläge både på djupa och på mycket grunda vatten ständig jagad av ytfartyg, helikoptrar, flygplan, andra ubåtar plus alla proffstyckare i staben som inte är ubåtare. Ubåtsofficeren är i gemen en väldigt social varelse med djup teknisk förståelse vilket visar sig genom stort intresse för sociala aktiviteter såväl som intresse och vilja att lära sig funktion och placering av sisådär 20 000 olika pumpar och ventiler. Jaktinstinkten efter fientligt tonnage är grunden hos varje ubåtsofficer i kombination med att önskan att Marinens musikkår skall spela och folket skall jubla när ubåten kommer åter från en patrull. Att vara ubåtsofficer är mycket karriärbefrämjande vilket kan tillskrivas deras förmåga till eftertanke och analys som utvecklats där i havets mörka djup

Sonaroperatörer.

Älskar att sitta och beskåda sina färgglada diagram av olika slag samt att lyssna på havets alla ljud ur vilka de kan dra slutsatser om antal propellrar, propellerblad, propelleraxlar samt hur många cylindrar ytfartyget behöver byta på nästa service. Anser sonarekvationen vara helig skrift men skriker inte ACHTUNG ZERSTÖRER! om det kommer en korvett eller något annat läskigt.

Ubåtskock

Fartygets sanna hjälte som förväntas slänga ihop högkvalitativa rätter till hela besättningen inuti ett utrymme obetydligt större än två telefonkiosker. Att använda pulversås är ett brott i klass med majestätsbrott. Är tillika även sjukvårdare som skall plåstra om ubåtsjömannens fingrar när det blivit ajaj i tunga luckan.

Torpedtekniker

Den högste av dem tilltalas ”Mäster” (torpedmästare) Får ej vara bredare än 53 cm över axlarna. Detta för att kunna skickas in i tuberna och fixa lite. Ses ofta försjunkna i beskrivningsböcker rörande vätskors flöde i aktuell torpedmodell och lämnar ogärna torpedrummet. Har flottans mest ovanliga yrkesbeteckning på uniformen.

Ubåtsmaskinist.

Vill helst vara som maskinchefen i Das Boot. Har djup kunskap om 62 000 ventiler, pumpar, rör och en massa annat som man skall driva med diesel, el eller flytande syre. Börjar karriären i fören och jobbar sig akterut. Ser utmaning och stimulans att ligga djupt nere i en nedsläckt ubåt badande i vatten, olja och batterisyra för att reparera skador och få upp båten till ytan.

Systemtekniker ubåt.

Skall kunna en helvetisk massa elektroniska system som alla förutsätter fungera trots att fartygets icke-tekniker varken läser instruktionsboken innan de börjar trycka på alla knappar samtidigt eller har vett att fråga. Hyser en djup förälskelse till blockscheman.

Sambandsoperatör ubåt

Sitter intryckt med en mängd elektronik i ett minimalt utrymme och förväntas kunna både sända och ta emot all info fartyget behöver via radio under de där sekunderna ubåten kör upp antenn och periskop. De enda i riket som nyttjar långvåg. Sörjer telegrafins avskaffande men är ändå glad för sina blixtar.

GMY

Håkan

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

1 kommentar

  • Lennart Sandberg 28 augusti 2020 07:26

    En verkligen perfekt, kanske inte heltäckande, men ändå bra beskrivning. De jag träffade under mina år var mer som "kompisar". . Det behövdes också. Ingen tjyvkommis alltså. Det var inte bara kockarna som hade det trångt Officerarna som fick resa sig från matbordet när en stackars beväring från första torpedrummet skulle förbi med matkantinerna.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *