Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förvaltare Lindbergs befattningsguide. Del 1 Amfibiebataljonen.

inifransett

Eftersom den på FM rekryteringssidor befintliga ”Befattningsguiden” har tämligen stor utvecklingspotential så tänkte jag under tiden bidra med mina högst subjektiva beskrivningar av de olika tjänstegrenarna och befattningarna i Marinen. Hela inlägget genomsyras givetis av mina gedigna fördomar mot andra tjänstegrenar än min egen.

Amfibesoldaten.

Går långt och gärna med en granatkastare på ryggen. Hellre basker än hjälm när de stormar öar Pratar om sitt förband som ”kåren” Älskar att storma öar, fysträna och skjuta granatgevär. Vill helst av allt bli kustjägare.

Kustjägaren

Marinens svar på Armén jägarbataljon fast lite hårdare. Avsedda som alla andra jägarförband(utom flygbasjägarna) att strida bakom fiendens linjer(skärgård) Bär med stolthet sin gaffel. Gillar att paddla, bada i vak, bivackera på vindpinade öar och idka närkamp.

Attackdykaren

Mast avslappnade människorna i hela amfibie e ty dessa behöver inte bevisa någonting. De infiltrerar in på fientligt område på 8m djup. Gillar eldöverfall, spaning, infiltration och att tävla i Marin 5-kamp.

Amfibiesignalisten

Har ett helvete för denne skall både behärska att tala i radio med landförband som talar svenska, flottan som signalerar på engelska och Nylands brigad som talar finlandssvenska. Blir superglada när det finns en hög ö att släpa upp sin antenn på.

Amfibielogistikern

Svarar alltid att det löser vederbörande utan att ha en aning hur detta skall gå till men på något underligt sätt fixar de fram förnödenheter, drivmedel och ammo ändå. Mest tålmodiga inom amfibiebataljonen.

Amfibieteknikern.

Får reparera och serva tekniska prylar på de mest undanskymda platserna på öar eller djupt ner i båten. Måste ha drag av McGyver annars funkar det inte. Måste kunna laga grejor i temperaturer mellan -30 till +50. Marinens mest vältränade tekniker.

Stridsbåtföraren

Framför skärgårdens vinthundar med bravur dag som natt. Skålar för den svenska motorbåten och de fria uddarna. Lämnar eldunderstöd efter landstigning och bär gärna clubblazer.

 

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

1 kommentar

  • Amfibiedjuret 25 augusti 2020 20:52

    Det vackraste jag har läst sedan senaste försvarsberedningen! Instämmer till fullo på samtliga punkter. /Amfibiedjuret

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *