Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rasifiering av Försvarsmakten

inifransett

Då det på senare tiden brutit ut en intensiv diskussion om rasism, raser, hudfärg, etnicitet etc så passar det bra att redovisa vilka olika raser som Försvarsmakten består av. Raserna är givetvis rangordnade för att förtydliga.

 1. Homo Navalis

Homo Navalis har blå färg och befinner sig hellre till sjöss än på land. Är stolt över att behärska allt från marin diplomati till förintande sjöslag. Hyser stort intresse för uniformer, mat, sociala tillställningar och allt som har med maritim verksamhet att göra. Homo Navalis hyser minst intresse för fysiska utmaningar av alla raser inom FM. En tämligen ovanlig undergrupp är Basis Protectores som har sitt habitat i flottans basområden och är avsevärt mer fysiskt duglig än gängse Homo Navalis. Den mest diskreta undergruppen är Lupus Mares då dessa normalt befinner sig i Mare Balticums vattenmassa.

 

 1. Homo Amfibicus

Är släkt med Homo Navalis men har en betydligt mer utvecklad förmåga att uthärda fysiska påfrestningar. Ses normalt i grön färg men kan även vid ovanligare tillfällen observeras i blå. Oavsett färg så känns denna igen på hur ärmarna på skjortan är vikta.Har sitt habitat i skärgården och hyser svår kärlek till att på den kargaste kobbe upprätta bas under lång tid. Den mest högstående undergruppen är här Dykus Oxygenus som habiterar ner till 8m djup och älskar infiltration.

 

 1. Homo Aviatus

Detta är en ras som både ses grön eller blå. Här finns det en stor mängd undergrupper som alla i slutänden har till uppgift att se till att de gråblå unika exemplaren av Aviator superionensis kommer upp i luften med sina flygmaskiner. Undergrupper här är Jägus Lynx som rör sig över stora habitat kring flygbaserna. Mechanicus Avionum som håller flygplanen i flygbart skick samt Strilanum Aviatore som leder flyget i luften.

 

 

 1. Homo Terrum

Ses nästan uteslutande i grön färg. Enstaka tillfällen ses dessa i grå-blå färg men detta är som sagt mycket ovanligt. Habiterar normalt i skogsterräng eller i jordbrukslandskap. I det senare uppträder rasen som grön men ofta innesluten i stål. Denna ganska vanliga undergrupp benämns Tankistum Leo. I den förra är eldledare för indirekt eld plus pansarvärn betydande inslag i den lokala kulten. Andra undergrupper är mer avancerade arter som Grävus maskinus,  ballista calculatorum och  främst av dem alla hippo dragonium. Samtliga gillar fysiska utmaningar såsom fältarbeten och bärgning av fordon.

 

 1. Homo Homeguardium

Den vanligaste rasen av de alla. Normalt grön. Kan observeras främst under kvällar och helger då de är som mest aktiva. Är den över riket mest spridda rasen. Kännetecknas av stor entusiasm för sin uppgift.

 

 1. Homo Hkvus.

Kan ses som en utvecklad variant av nr 1-4 där kontakten med förbandet ersatts av kontakter med försvarsdepartement och övriga försvarsmyndigheter. Ses både grön och blå beroende på ursprungsras. Vanligaste ursprunget är ur Homu Terrum och ovanligaste ur Homo Navalis.Bland undergrupperna som märks är Vidar Vidar störst men så fort man skall anskaffa en dator så dyker undergruppen Säkus Absurdum upp.

 

Vad jag egentligen vill säga med detta inlägg är att i Försvarsmakten existerar inget annat än två- eller fyrbenta, kolbaserade, syreberoende livsformer som antingen är blå eller gröna och bedöms endast efter sin vilja, kompetens och förmåga och ingen annan bedömningsgrund skola finnas.

GMY

Håkan

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

8 kommentarer

 • Tim Knoblauch 9 juli 2020 10:42

  Helt rätt!
  Antingen så är man med eller så är man inte med. Det är vår frihet och din rätt att vara som du själv väljer

 • Jimmy Ågesjö 9 juli 2020 23:45

  Så fruktansvärt sant, bra och kul inlägg.
  /Viktor Jimmy

  • inifransett Jimmy Ågesjö 10 juli 2020 08:41

   Tackar!

 • Per Andersson 12 juli 2020 06:12

  En ras är glömd.
  Homo miles pace, som i grunden härstammar från alla nämnda raser.
  Det som kännertecknar homo miles pace är att när de samlas i flockar kan de bli sentimentala och i vissa fall högljudda. Man kan känna ingen arten på att de bär blå eller brun huvudbonad.
  Tidigare år har man sett en stor flock av arten, under cirka 4 dagar,, strax norr om Halmstad.

  • inifransett Per Andersson 12 juli 2020 10:20

   @Per Andersson
   Jag tror den arten är nära släkt med Homo Navalis Anekdotum. Samlas också i större sentimentala flockar och känns igen på clubblazer och skepparmössa.

 • Christian R. Conrad 13 juli 2020 00:49

  “...ingen annan bedömningsgrund SKALL finnas.” Ity att “skola” är pluralformen (som äro/voro, hava, gå/gingo); “ingen” är singularis.

  Om man nödvändigtvis vill verka ålderdomlig genom att använda pluralform av verb kan man förstås rädda meningen genom att faktiskt använda pluralis: “... inga andra bedömningsgrundet skola finnas.”

  HTH!

 • H 15 juli 2020 05:26

  Tyvärr är inte detta sant och jag kan säga detta då jag själv har fått utstå rasism från vissa Officerare. Så tyvärr, i Försvarsmakten så existerar rasism.

  • inifransett H 16 juli 2020 08:06

   Som jag skriver så finns det bara två raser i FM, grön eller blå.
   Att ha några andra synpunkter på folks ursprung får ej förekomma och skall bekämpas.
   Håkan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *