Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Enorma summor till försvaret, eller inte

inifransett

Allt sedan jag började i försvarsmakten 1988 så har det pågått nedskärningar. Ett undantag är försvarspropositionen 2014 då det faktiskt tillfördes nya medel. Lite grovt räknat har 90% av försvarsmaktens krigsorganisation försvunnit sedan 1988 vilket i sig torde rendera i någon form av internationellt nedrustningspris.

I debatten återkommer många till någon form av ekonomisk ”guldålder” för FM under 60-70-talen baserade på andelen av BNP. Då jag tycker att det är intressant att se vad detta är i reda pengar i dagens värde så har jag använt SCB:s prisomräknare och tagit kostnaden för det militära försvaret 1975 som utgångspunkt. Kostnaden 1975 var 43 miljarder och räknar man om det till dagens penningvärde så hamnar man på ca 234 miljarder kronor och i sin strategiska inriktning 2035 skissar FM på en budget på 135 miljarder år 2035 vilket skulle ge en tredubbling av dagens försvarsmakt.

Är man försvarspolitiker av alla ideologiska inriktningar bör man fundera på att man kan inte kräva samma försvarseffekt som 1975(vilket i praktiken politiken kräver) med mindre än 25% av den budget som fanns då. Det går helt enkelt inte att koka en halv höna och låta andra halvan lägga ägg.

Mitt förslag till er politiker är att för att kunna säga att vi alltid satsar mer på sjukvården än på försvaret och samtidigt både få försvarsförmåga och arbetstillfällen så lägg försvarbudgeten en miljard under Region Stockholms. Då lovar jag att sluta argumentera och bara vara nöjd.

 

GMY

Håkan.

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *