Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Inför specialistofficerslinje sjukvård i Marinen

inifransett

Nu om någonsin är det dag att skapa specialistofficerslinjer för sjukvårdare. I marinen lades den linjen ner i början på 90-talet och sedan dess har enstaka individer som redan hade sjuksköterskeutbildning anställts som specialistofficer med sjukvård som huvudtjänst.

Detta är en kategori som vi absolut behöver fler av och för att de skall upprätthålla sin kompetens bör de jobba 30-40% i civil sjukvård. FM betalar deras lön så någon klinikchef blir glad av gratis kvalificerad arbetskraft och FM får en kompetent sjuksyster i uniform.

Efter som vi inte längre skickar folk på  sjuksköterskeprogrammet  med lön så får detta justeras vid anställning genom en högre ingångslön än övriga. I detta fallet anser jag att för att antas till denna SOU-linje så skall man ha arbetat helt eller delvis som sjukvårdare vid förband i ett par år innan. Kompetensutveckling sker sedan genom militära kurser och klinisk praktik på sjukhus.

Befattningsmässigt i marinen så behövs det sjuksköterskor vid sjögående förband, vid amfibieförband, vid marina basförband samt vid staber.

Funktionen sjukvård har i marinen varit illa behandlad men nu finns det hopp men för att det skall bli verkstad så behövs det personal och vill man ha personal så måste man kunna visa upp en utvecklingsplan. Marinen och hela FM behöver denna kategori så skapa linjen och börja utbilda från 2022 anser jag.

Om någon undrar så finns yrkesbeteckningen sjukvård kvar i flottan och bärs av sjukvårdspersonal från rekryt till flotiljförvaltare.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.

6 kommentarer

 • Juha 17 april 2020 11:05

  Den största utmaningen är att omvända FC m fl. Eftersom FC med stöd av civila regler har sjukvårdsansvar ombord, så behövs det inga andra som sköter den eftersom den kompetensen redan finns. Varför ändra på ett vinnande koncept?

  Lite raljerande. Lite sanning.

  Men absolut, låt nautiker köra båt och kriga, medan legitimerad personal sköter inre krigets försvarsmedicin!

  • inifransett Juha 17 april 2020 20:35

   @Juha.
   I min drömvärld så gör varje sjukvårdsofficer 3-4 år på stridsfartyg innan de går vidare till landbefattningar. En per division ombord på ett av fartygen men med divisionsanvar sjv skulle ge en rejäl kvalitetshöjning på den inre striden.

   Håkan

 • Kristoffer 17 april 2020 21:39

  Spännande läsning!
  Håller med, rekrytera!
  Intressant kommentar om civilaregler.. Civilaregler är enligt mig skapade för att göra organisationer kostnadseffektiva. Militäraorganisationer finns för att vinna krig = fungera i kris. Nuvarande kris visar att man inte klara en kris med att endast uppfylla regelverk.

  • inifransett Kristoffer 17 april 2020 21:59

   @Kristoffer.
   FM måste vara en krigförande organisation med egna krav. Dock anser jag att skall vi stötta det civila samhället med sjukvårdsresurser är civila examen såsom läk, ssk och usk viktiga att ha för den aktuella FM-personalen.

 • Juha 18 april 2020 16:01

  Resonemanget du för angående 3-4 år på stridsfartyg, för att sedan söka andra befattningar inom organisationen är rimlig. För att dra paralleller till armén och flygvapnet, ser jag även där fördelar med att börja med markstrid för att få en systemförståelse, vad som krävs längst ut på linan och vilka behov som finns. Därefter borde det finnas möjligheter att söka andra befattningar där fackkunskaperna kan t ex användas för att stödja högre chef för att lösa ut försvarsmedicinska frågor.

  En intressant företeelse inom FM är att i missioner utomlands finns det ofta en medical planner, som inte återfinns i insatsorganisationen. Denna befattning innehas ofta, men inte alltid av en legitimerad person och ansvarar för den övergripande försvarsmedicinska planeringen och stödjer stabsläkaren. Ser helt klart fördelar med en sån befattning även i insatsorganisationen, då stabsläkarna inte alltid har den "hands-on" erfarenhet från fältet eller den inre striden och därmed inte har hela systemförståelsen.

  • inifransett Juha 19 april 2020 09:00

   @Juha.
   Tanken på medicinsk stabspersonal med mer handriplig erfarenhet av sjv ute på linjen är bra.
   Om inte annat så behövs kompetensen hos sjuktransportledaren på staben.

   Håkan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *