Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.
Jag har flera gånger tidigare uttryckt min frustation över den synnerligen dåliga informationen på våra rekryteringssidor på FM hemsida. Ingenstans framgår hur din karriär ser ut efter att du kommit in. Alla beskrivningar ger bara bilden av hur GU eller i undantagsfall första officerstjänsten ser ut. Vad jag skulle vilja ha är det som jag har försökt förtydliga i följande bilder. Saknas gör karriärgången för mariningenjör(jag vägrar använda uttrycket försvarsmaktsingenjör) eftersom jag saknar information om denna viktiga karriärväg.
Jag har haft sjöstridskrafterna och marina basförband som utgångspunkt och är oerhört medveten om att detta inte ens täcker komplexiteten inom marinen. Rekommendationerna på antalet år i olika är mina egna åsikter medans de fasta åren är vad som sägs i styrande dokument. Detta är skrivet utifrån den information jag som civil men intresserad av karriär i marinen skulle vilja ha. Information som visar vart jag skall ta vägen och inte enbart visar var jag skall börja.
Gemensamt för alla karriärerna anser jag är 1-2 år som sjöman/soldat utöver GU. Detta för att man skall få erfarenhet, börja bygga på sitt förtroendekapital samt få en känsla för vilken väg man skall ta av alla dessa som finns inom försvarsmakten.
GMY
Håkan
Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.
Något jag känner saknas är alternativa vägar in, det går ju att ha väldigt god kännedom om militär materiel och den militära logistikkedjan utan att ha gjort mer än GMU/lumpen om man t.ex jobbat som systemingenjör på FMV - Försvarets Materielverk. Känns ju lite drygt att som Civilingenjör med flera års erfarenhet på FMV då läsa 1 år på Karlberg för att bli "försvarsmaktsingenjör" där det står i beskrivningen att man efter några år kan få hjälpa till vid anskaffning av materiel på FMV.
Jag vill ju att min kunskap och erfarenhet kommer till nytta direkt, inte att jag behöver börja om från ruta ett bara för att jag byter myndighet (för att inte tala om lönen som förmodligen VERKLIGEN blir som att börja om från ruta ett).
@Konrad
Jag anser att även om man har relevant erfarenhet från annan myndighet så innebär det inte att man vet vad det innebär att vara officer är erfarenhetsmässigt något som FM ingenjörer definitivt behöver eftersom de inte bara skall var på FMV/HKV utan även vara ute på förband.
Att ingenjörer läser ett år på Karlberg är visserligen fel eftersom de naturligtvis borde läsa ett år på den stridskola som tillhör det vapenslag de initialt skall arbeta i.
Håkan