Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Blev detta med värnplikt egentligen så bra?

inifransett

Jag hävdar fortfarande att flottan inte skall personalförsörjas genom värnplikt och nu verkar jag få rätt. Vad vi nu ser är att majoriteten bland de inryckande är pliktade och inte frivilliga. Jag har inte träffat på någon frivillig bland årets GU-omgång till de sjögående förbanden och till Marinbasen men det kan finnas enstaka.

Problemet är att de pliktade är just pliktade och få av dem är inne för att ta sitt första steg i sin militära karriär. Jag befarar att flottan kommer att bli totallurad här. De pliktade vill göra GU men för få av dem vill fortsätta att jobba i marinen. Enstaka kommer att ändra sig under utbildningen och fortsätta men det totala antalet som tar anställning kommer om jag drar rätt slutsats att bli väldigt få.

Dessutom är GU till sjögående förband och Marinbasen så uppbyggd att den inte har något förbandsskede eftersom förutsättningen när den skapades var att det skulle utbildas sådana som sedan skulle ta anställning och då behövdes inget förbandsskede. Resultatet av detta är att de som gjort GU inte är krigsplaceringsbara som annat än bevakningssoldater med mindre att de jobbat på förbandet ett par månader efter GU vilket i sin tur gör att trots värnplikt så saknas det lik förbannat folk. Något som värnpliktförespråkarna ansåg skulle lösas med just värnplikt.

Sluta skicka pliktade till flottan och ta bara hit frivilliga.Med frivillig menar jag även dem som mönstrar under plikt och aktivt söker sig till flottan för att de vill göra sjömilitär karriär. De pliktade kan fylla upp arméförband och flygvapnets basförband. Som vi gör nu bränner vi bara utbildningsresurser för en kategori som har lågt intresse för en längre karriär i FM.

En lösning är att förlänga GU till 11 månader, ta bort delar av GMU, plus sjömanskapsutbilningen på seglarna. Då kan vi få till ett förbandsskede på  4-5 månader beroende på tjänstegren men även här vill vi att majoriteten sedan fortsätter som anställda.

Dessutom anser jag att marinen skall ha ett eget mönstringskontor där det sitter mönstringsförrättare som i alla fall har lite koll på vad man gör på de olika befattningarna i marinen plus att övrig personal har lite koll.  Detta kan med fördel byggas utanför grindarna på Berga för att personalförsörjas både från MarinB, AMF1 och 4.e Sjöstrid.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *