Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Själsligt mörker

inifransett

ibland orkar jag bara inte vara positiv och se framåt. FM skall tillväxa men till det behövs dugligt och erfaret folk och då menar jag människor som är både ock. Det finns folk som är dugliga men oerfarna och det finns de som är erfarna men obrukbara. Hur detta med tillväxten skall gå till förmörkar ikväll mitt sinne. Avskedandena i samband med FB 04, anställningsstoppet av nyutexaminerade, utbildningsstoppet på de militära skolorna och allmän nedläggning skapade ett enormt glapp när det gäller den personal vi nu behöver. Till detta ursla löner för GSS som gör att det faller bort ännu mer folk samt att det tagits in för få elever på utbildningen till örlogskapten(OF-3) de senaste åren gör ibland att man blir helt mörk och innåtvänd.

Jag vet att jag skall vara ett föredöme, hålla flagga och gös högt och se framåt men ibland brister det när man bara ser ett personalförsörjningsmörker framför sig.  Säg nu inte att det är pensionsavgångarnas fel alltihop för den bilden är mer komplex än så. Vissa vill vi behålla, vissa vill bara gå i pension och vissa skall vi inte låta gå kvar för att de suger mer energi än de tillför.

Jag tjatar alltid om att inte dra upp problem som man inte har någon lösning på men i detta fall måste jag nästan ge upp. Den ena väg jag skulle kunna föreslå är i sig resurskrävande och har tveksam genomförbarhet. Det enda jag kan komma med att inrätta en avrostningsutbildning om 6-12 mån för RO som vill bli YO. Magasinet med RO börjar bli till åren men det finns fortfarande folk mellan 40-50 år man kanske skulle kunna få in. Dålig idé jag vet men jag är helt slut på idéer och ser mest mörker just nu.

Långsiktigt blir det bättre men nu är det inget roligt, bara hårt arbete.

73 DE Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *