Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Dags att återuppliva fältposten.

inifransett

I dagens läge med både en inriktning på större försvarsmakt och ett svårartat ökat IT-säkerhetshot anser jag att det är dags att blåsa liv i den sedan 2008 avskaffade fältpostorganisationen.

Nackdelen med att skicka stora mängder sekretessklassad information på CD-skiva eller i pappersform i REK-post istället för IT-system har givetvis nackdelen av att det inte går direkt till mottagaren.

Fördelen blir att motståndaren får ytterligare en sambandskanal att försöka påverka. En sambandskanal som kräver helt andra resurser att bekämpa än ett IT-system. Vidare avslastas IT-systemen från stora data mängder vilket borgar för högre driftsäkerhet. Ytterligare en fördel är att sekretessbelagd information kan spridas mellan totalförsvarsmyndigheter och andra civila aktörer. Vad gäller ordinarie fältpost till mobliserad personal måste den återuppväckas. Anledningen till detta är motståndarens mycket stora möjligheter att påverka den svenska militära personalens smarta telefoner i form av lokalisering och att påverka moralen genom att t.ex skicka falska SMS; en metod som Ryssland använder flitigt i Ukraina I ett läge där man lämnat ifrån sig sin telefon så måste man kunna ha kontakt med sin familj och tvärt om. Detta är synnerligen viktigt för stridsmoralen!

Det som behöver göras förutom att göra posten till en myndighet igen vilket är ett riksdagsbeslut och avhandlas inte här så ger en analys vid handen att:

  • Ett avtal med Postnord upprättas som reglerar totalförsvarets krigspostverksamhet.
  • Fältpost skall levereras och avhämtas 2ggr/dag alla dagar i veckan vid höjd beredskap och krig.
  • Fältposten skall för att försvåra motståndarens bekämpning av postfordon kunna transporteras i mobliserade civila fordon.
  • Totalförsvarsmyndigheternas expeditioner skall i höjd beredskap vara i drift alla dagar i veckan för att kunna skicka och distribuera post.
  • Nya fältpostkuvert tas fram och fältpostfunktionen för privatbrev till enskilda på förband övas i större skala varje år.

För att försvåra för motståndaren behöver vi både gå framåt och bakåt i teknik och metod för  att skicka information och data. Vi måste för stridsmoralens skull hantera behovet att kunna kommuncera med hemmafronten utan att använda mobiltelefon och vi måste kunna skicka  stora mängder icke tidskritisk data och information mellan totalförsvarsmyndigheter och civila aktörer. Begreppet fältpost föreslår jag byter namn till krigspost för det speglar vad det egentligen är frågan om.

GMY

Håkan

Bild: Flygvapenmuseum.

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *