Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Attackhelikopter i kustförsvarsoperation.

inifransett

Detta inlägg handlar om hur en attackhelikopterförmåga skulle kunna nyttjas som vapensystem vid en kustförsvarsoperation där en motståndare försöker framtränga genom skärgården eller mot öppen kust.

Dessa idéer är på något sätt inte nya men jag anser att de behöver aktualiseras igen, diskuteras och värderas. I slutet av 1990-talet genomfördes tester rörande bekämpning, skydd och rörlighet med attackhelikoptrar av Apache-modell i skärgårdsterräng. B.la testades våra radarsystems förmåga att lokalisera lågflygande helikopter i skärgård. I försvarsmaktens studier fanns i början av 200-talet attackhelikopterförmågan med som ett alternativ men denna förmåga försvann sedan ur diskussionen.

Den funktion jag ser att ett attackhelikopterförband skulle kunna fylla vid en kustförsvarsoperation är bekämpning av fartyg, båtar, trupp och stridsfordon. Helikoptern bör kunna utrustas med akan 20-30mm, markmålsraketer och sjömåls/pansarvärnsrobotar med ca 10 km räckvidd.

Ponera att robotarna styrs av semi-aktiv laser så kan man välja att invisa antingen med helikopterns egen laser eller belysargrupp på marken. Det senare skulle göra att en helikopter skulle kunna bekämpa ett större landstigningsfartyg på 8-10 km avstånd med minimal exponering av skjutande enhet. Raketerna skulle nyttjas dels för markmålsbekämpning mot trupp och dels för att bekämpa farkoster utan kvalificerat lv och detsamma skulle gälla för akan. Akan och raketer må låta gammalmodigt men med t.ex. 32 raketer i skrovet så kommer vilken fartygschef som helst att tvingas reflektera rejält över detta med verkanstålighet. Helikopterns skydd blir dess rörlighet plus sina telekrigssystem. Faktorer som kompletterat med en datalänk för målinformation på UHF ger bra bekämpningsförmåga och skydd.

Jag ser främst en dylik förmåga som en mycket rörlig resurs för att snabbt etablera en sjömålsfunktion i ett område där motståndaren avser landstiga. Om motståndaren får fäste så övergår helikoptrarna till ordinarie bekämpning av stridsfordon. Givetvis måste dessa helikoptrar få förmåga att operera över hav vilket i sig kan göra ett dylikt projekt orealistiskt men jag anser ändå att det skall studeras.

Jag vill inte med detta propagera för en direkt anskaffning då något sådant vore helt verklighetsfrämmande men jag skulle vilja att denna förmåga övervägs i Försvarsmaktens långsiktiga studier. Vi behöver ett kustartilleri och den förmågan kan enl. mig både vara sjöburen, lastbilsburen eller flygburen. Vi har ett stort land och en liten försvarsmakt och då gäller det att få de få resurserna vi har på rätt plats, på kort tid och de skall leverera massivt militärt våld direkt och för detta så ser jag attackhelikoptern som ett väldigt bra system.

GMY

Håkan

Apache-helikopter. Foto Försvarsmakten

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *