Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En högst personlig betraktelse över kopplingen mellan ledarskap och försvarspolitiken.

inifransett

För en massa år sedan sade en äldre kollega till mig att jag måste alltid vara positiv eftersom jag inte själv förstår hur mycket mina yngre kollegor lyssnar på mig. De orden har följt mig i snart 20 år och jag har reflekterat väldigt mycket över dem.

Försvarsmakten har kastats mellan bud från politiken om först avveckling och sedan tillväxt; först hjälporganisation och sedan nationens sköld vid gränsen. Mitt i detta står det officerare, specialistofficerare och gruppchefer som skall tolka, förklara och motivera sina underställda att göra ett bra jobb.

Napoleon lär ha sagt att god moral hos truppen står sig som 1:3 mot fienden d.v.s. med god moral så kan man slå en starkare fiende. Att föregångspersoner och chefer tror och förstår den uppgift politiken har givet är glasklar.

Att motivera personal när man upplever resursbrist, personalbrist och ändrade inriktningar är inte enkelt. Man måst alltid ha en positiv och lösningsfokuserad hållning. Att göra något annat är ledarskapsmässigt självmord. En militär måste försöka lösa sin uppgift även om förutsättningarna ter sig oerhört dåliga. Att i fred lyfta frågan om resursbristen känns ibland  som att sprida defaitism inifrån organisationen vilket gör att det blir försvarsmaktsledningen som måste vara oerhört ärliga gentemot Försvarsdepartementet så att dessa förstår det faktiska läget både när det gäller styrkor och svagheter för som chef/ansvarig blir det både en sekretess och en ledarskapsfråga att lyfta problem ut offentligheten. Försvarsmakten måste kunna inge folket hopp i kris och krig och då är det inte läge på att lyfta på de problem som finns.

Min känsla är att politikerna kastar åt FM lite skärvor av FM behöver och hoppas sedan på att vi ändå löser detta eftersom vi kan inte göra något annat utan att hela Försvarsmakten framstår som inkompetent. Sålunda står vi rejält inmålade i ett hörn i denna fråga

Ledarskapsmässigt seglar man mellan Scylla och Charybdis. Å ena sidan motivera sin personal att vi löser uppgiften med de resurser vi har; å andra sidan medvetenheten om att det finns väldigt dåliga förutsättningar för att uppgiften skall kunna lösas. Alla förstår hur läget är men vilka val har man som chef, att erkänna att detta kommer inte att gå bra eller att sätta tilliten till personalens duglighet och ren tur? Att ljuga är det absolut sämsta i detta läget utan som Karl-Bertil säger på julafton ”Nej rakryggat stå upp och yppa sanningen

Sanningen är att att långsiktig bristande finansiering kommer att ställa militära chefer och ledare inför en oerhört svår ledarskapsmässig situation om inte det kommer en tydlig signal från den politiska fronten om att de inte bara kommer att prata om betydelsen av försvaret utan även finansiera det till en sådan grad att personalen känner att vi kommer faktiskt att ha en chans när kriget kommer.

Ledarskap kommer i flera olika nivåer vilka måste vara samstämmiga. Den politiska, försvarsmaktledningen och alla lägre chefer måste kunna visa självförtroende och vilja. Den resan börjar med den politiska nivån eftersom i detta landet lyder försvarsmakten under politikerna och inte tvärt om. Det som bestäms i riksdagen det påverkar faktiskt ända ner till den enskilde gruppchefen eller tjänstegrenschefen och detta måste politikerna tänka på.

 

Med en förhoppning om en infriad försvarsmakt enl. Försvarsmaktsstudie 2035.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *