Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Om Försvarsmakten varit en tonåring.

inifransett

Följande dialog kan spegla en diskussion mellan en tonåring(Försvarsmakten) och en förälder(riksdagen)

Tonåringen: – Jag måste få större månadspeng! Jag har inte pengar till, buss, bio, kläder och sådant jag behöver köpa när jag är ute med mina kompisar. 350 kr/mån räcker inte. Jag behöver 800 kr/mån.

Föräldern: – Oj har du så låg månadspeng. Det måste vi göra något åt.

Tonåringen: – Ja tack, snälla.

Föräldern: – Vi höjer din månadspeng med 105 kr. Det blir bra.

Tonåring: -Vad! Det var ju knappt någonting?

Föräldern: – Det är ju en höjning på 30% Du är ju aldrig nöjd.

Tonåringen: – Jag behöver ny vinterjacka och ni vill ju att jag skall köpa mina  kläder för egna pengar. Med denna månadspengen så kommer jag att kunna köpa jacka tidigast 2023 men jag behöver den nu!

Föräldern : – Du får laga den gamla helt enkelt. Det är lite billigare än att köpa ny så hoppas vi att den håller till 2023.

Tonåringen: – Natascha i 9D är ett ärkesvin som terroriserar halva skolan. Hon får 2000 i månaden av sina föräldrar medans jag som sköter mig skall få 465 kr. Är det rättvist va?

Föräldern :- Nu lägger Nataschas föräldrar sina pengar på henne och medans deras hus och trädgård ser hemska ut. Du bor ju i ett bra hus och vi har ju så fin grusgång. Du får nöja dig med ditt och glöm inte att spara till dina kläder för du vill ju inte bli mobbad för att du har slitna kläder eller hur. Du får spara på något annat.

 

Bilden är tagen av Försvarsmakten och visar insats med vårt äldsta vapensystem som är från 1933.

GMY

Håkan

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *