Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Systemet börjar fullbordas men lite återstår.

inifransett

Nya gradbeteckningssystememet är på plats. Justeringen av tjänsteställning också. Snart har marinen fastställda yrkesutvecklingsplaner för resp. tjänstegren från menig ett t.o.m förvaltare. Sammantaget är detta oerhört bra.

Ur min synvinkel är nästa viktiga uppgift att få ett system för beskrivning av kompetensdjup på plats. Detta för att kunna bestämma när någon är specialist på något och när denne någon blir expert inom sitt område. Detta skall appliceras på personal under OR8 eftersom man som förvaltare är för bred för att kunna upprätthålla experkompetens någon längre tid efter HSOU och stabsbefattning. Det är min förhoppning att ett sådant system kan kopplas till lön och detta i kombination med yrkesutvecklingssytemet kan bli ett bra verktyg för en chef att sätta lön. Det behövs eftersom huvuddelen av SO kommer att stanna som öserg/fj men bli experter inom egen tjänstegren eller del av.

Ett delsteg som behöver göras inom 4-6 år sikt är att föra in kompetensutveckling rörande civil gymnasiekompetens i våra yrkesutvecklingsplaner. Det jag här åsyftar är att marinens mer tekniktunga tjänstegrenar så är gymnasiekraven egentligen för låga för att en person skall kunna tillgodogöra sig den kompetens som krävs för en längre karriär inom aktuell tjänstegren. Jag ser inget större behov för personalen att gå långa högskoleprogram men att gå korta kurser i tekniska ämnen ser jag som en mycket naturlig del av en specialistofficers utveckling

Jag skulle vilja att lånsiktigt så förs det in att specialistofficerar ur vissa tjänstegrenar skall genom intensivkurser på t.ex KOMVUX kunna repetera  matte två och sedan kunna läsa matte tre plus fysik ett+två. Till detta borde även att kunna läsa engelska 7 för att befästa språklig duglighet vid orderskrivande och samverkan med utländska förband.

GMY

Håkan

 

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *