Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stolthet och krigsduglighet.

inifransett

Ett gammalt militärt ordspråk lyder ”på ordningen i staben mäter man dugligheten på förbandet”

Jag brukar fundera på det uttrycket ganska ofta kopplat till detta att vi som försvarsmakt enl. mig mäts med synnerligen kritiska blickar från det omgivande samhället. Vi är i en tämligen otacksam situation då samhället vill ha en stark och effetktiv försvarsmakt som ingjuter både säkerhet och stolthet i nationen samtidigt som den inte får kosta något. Detta skapar antingen en anda av ”djävlaranamma” eller så skapar den ambivalens över att det. Självklart måste ledarskapet från chefer på alla nivåer jobba för att ingjuta det förra i hela organisationen. I detta tycker jag att vår ÖB och stridskraftschefer är goda föredömen vilket chefer på nivåerna nedanför skall ta efter.

Bland det första man kan göra som chef för att stärka både det inre och yttre förtroendet för sin enhet är att tillse att personalen bär korrekt, ren och hel klädsel. Uniformen signalerar styrka och kompetens utåt och den ger bäraren en inre stolhet över att få bära den. Får man till det i enheten är det mycket vunnet genom att man då signalerar ordning på förbandet i likhet med talesättet i början. Givetvis skall vi anpassa klädseln efter uppgiften. Är man ute i kriget då är funktionaliteten överordnad för då skall vi signalera effektiv krigsmaskin men väl hemma så skall vi forstätta signalera detta men då genom att med stolthet bära korrekt uniform.

Att gå omkring slarvigt klädd eller med egenkomponerat uniformsalternativ är ofta kopplat till en attityd som går ut på att” jag är så kompetent så att jag behöver inte se ordentlig ut” alternativt ”jag har varit här så länge så att jag behöver inte bry mig” Båda dessa attityder är förkastliga. Klarar man inte att få på sig en korrekt, hel och ren uniform då spelar det inte någon roll hur kompetent du är. Du tappar ändå i respekt i andras ögon. Dock vill jag påeka att en klanderfri uniform inte väger upp svåra brister i duglighet. Det är till syvvende og sist helhetsintrycket som gäller långsiktigt.

Särskilt viktigt är detta att visa våra nyaste kollegor att här bygger vi stolthet och den signalerar vi bland annat genom uniformen. En militär i uniform skall signalera pålitlighet och trygghet. Så skapar vi förtroende i samhället och vi blir attraktiva ur rekryteringshänseende.

Att få sig enhet att bära korrekt uniform är ett mått på chefens duglighet. Klarar en chef inte i fred av att styra upp sin personals klädsel så är det synnerligen tveksamt om vederbörande klara av att ge nödvändiga order i krig då dessa kan resultera i förluster i enheten.

Mitt råd till chefer i FM är att om ni inte vågar styra upp er personals klädsel i fred då skall ni nog ta en rejäl funderare på om ni duger till chefer i krig och kommer ni fram till att ni inte klarar av det så bör ni karriärväxla.

 

GMY

Håkan

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

2 kommentarer

 • Marinjär 22 september 2019 18:49

  Några exempel på, enligt dig, vanligen felaktigt bärande av uniform?

  • inifransett Marinjär 23 september 2019 21:20

   Vit skjorta och stabströja blå fast utan slips.
   Trasiga och smutsiga m/48, m/87.
   Uniformer där bäraren behöver byta in dem till några storlekar större.
   Lågskor till SSD 93.
   Privata kängor med röda skosnören till SSD 93.
   Stabströja med uppdragna ärmar.
   Leggings till m/48, m/87 med kjol.
   M.m

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *