Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Skifta engagemanget i Pride mot Veterandagen

inifransett

Jag är på intet sätt negativ mot Försvarsmaktens deltagande i Pride. Det har varit en viktig del av FM arbete mot att bli en mer inkluderande organisation inte tu tal om annat. Som alla andra tillställningar, festivaler, aktiviteter utom möjligtvis Nobelprisutdelningen och Sweden Rock  men dock så brukar aktiviteter av detta slag ha ett bäst före datum. Jag brukar säga att det går att göra publika saker bra tre gånger och sedan behövs det något nytt och det är av den anledningen som jag anser att FM skall börja fundera på att skifta den arbetstid det går åt att deltaga i alla olika pridetåg i landet till något mer militärt.

Jag tycker det är dags att vi börjar fokusera innåt och börjar utveckla våra egna traditioner. Veterandagen är ett bra exempel på detta. Det är en dag som jag skulle vilja fylla med mycket mer och mer lokala aktiviteter på garnisonsorterna. Det kan göras en massa olika saker då som manifesterar vad Försvarsmakten står för som vårdandet av inkluderande värderingar, via gediget stöd vid samhällspåfrestningar till levererandet av rasande militärt våld mot den som hotar rikets självständighet och statsskick.

Den enda kritik jag har mot veterandagen är att den är väldigt stockholmscentrerad. Visserligen avnjöt jag en utmärkt konsert med MMK hemma men det hade varit trevligt om någon lokal förbandschef deltagit och inte behövt vara i Stockholm.

Försvarsmakten har oerhört många fina traditioner och dem skall vi bevara men för att en kultur skall leva måste den även utvecklas. Vår kulturella särart som militär organisation måste få utvecklas och en del av det kan vara att göra veteradagen ännu mer speciell. Vi behöver traditioner när tillvaron blir skakig i kris och krig. Något som är  stabilt och inte gör att man vinglar som en speleman på ett sadeltak. Det gör individen tryggare och sätter denne i ett sammanhang och i en gemenskap.

Något jag frågar mig är varför vi i flottan inte firar flottans födelsedag(7/6) Det hade varit väldigt trevligt att göra något då mer än 2022 då vi fyller 500år

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *