Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Marin insats hade suttit fint men orkar vi och har vi något att avvara?

inifransett

Kring den senaste tidens händelser kring Hormuzsundet så har det spekulerats ifall Sverige vid förfrågan skulle kunna ställa upp personal och materiel för en insats i området. Initialt låter detta suveränt. Skarp insats i ett område med en riktigt utmanande hotbild, smaskens för en sjöman/amfibiesoldat sålunda. Så besannar man sig och börjar fundera på vad vi kan skicka?

Skickar vi två korvetter så har vi skickat 40% av tillgängliga ytstridssystem. Skickar vi Carlskrona så försvinner 50% av stödfartygskapaciteten. Skickar vi en ubåt försvinner 25% av ubåtsflottan. Skickar vi bordningsstyrkan försvinner en viktig komponent för amfibiekårens uppbyggnad i Göteborg.

Det är här som det ibland känns så tröstlöst att arbete i FM och särskilt i Marinen. Det finns inte resurser till både hemma och borta. Politiker lägger ut bilder från förbandsbesök och berättar hur roligt det varit, hur trevlig personalen är och hur viktig Marinen är och sedan kommer kallduschen i form av försvarsberedningens rapport som får en att se nyktert på saker igen. Marinen får lappa och laga det man har i stort sett.

Det är när de insikterna kommer som det börjar kännas tungt, väldigt tungt. Vi försöker koka en marin på en ask tretums dyckert och vi gör det hyfsat men någonstans tar improvisationsförmågan och idéerna slut. Det finns inget kvar att rationalisera, det måste till resurser. Det måste till folk och det byggs underifrån. Vi skall ha fler GU men de behöver utbildare, de behöver materiel, de behöver logement, etc, etc. Grytan blir större men det är fortfarande samma burk dyckert.

Att hålla moralen uppe i ett fartyg som eldas sparsamt med bränsle vilket ger lång restid mot avlägset mål är svårt. Att resa fort tycker alla om men det är svårt att låtsas att det kommer att ta oerhört lång tid om ens vi kommer fram. Marinen behöver mer bränsle för att kunna göra resan snabbare och mot nya mål. Ledarskapsmässigt blir det nämligen svårt att motivera personal att jobba hårt, bli dugliga och vara Marinen trogna om det inte det finns ett realistiskt mål att vi skall kunna bli så stora så att vi kan fylla de krav som ställs på Svea rikes marina stridskrafter, hemma och utomlands, i fred och ofred.

Jag skriver inte detta för att gnälla utan för att försöka få läsaren att förstå att vi gör allt vi kan men att uppfylla alla politikernas krav mellan utlandsinsatser, värnplikt, territoriell övervakning och parader med musik så måste det tillföras monetära resurser på kort och lång sikt.

Vi vill försvara Sverige, vi vill hålla sjövägar öppna i främmande vatten och vi slipper helst Högvakten.

GMY

Håkan

 

På bilden övar Kungl. Dalregementet övergång av Dalälven 1927.

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

4 kommentarer

 • inifransett 30 juli 2019 11:33

  @Örjan. Som jag ser det gör försvarsmaktsledningen allt de kan för att få politikerna att förstå att de behöver tredubbla FM för att få rätt operativ effekt men sedan tar det tvärstopp på regeringskansliet.
  Håkan

 • Örjan Sundkvist 30 juli 2019 07:09

  Håller med till 110%, hade detta varit ett stort företag hade chefen slutat och sagt att det går inte att driva det här företaget. Nu sitter han kvar och försöker trolla med det som finns, kanske skulle han och andra i ledningen skrika och klaga än mer. Ja inte är det lätt att väcka våra folkvalda och svenska folket, däremot tar det tid innan vi blir fler och får mer till vår lilla men tappra försvarsmakt.

 • inifransett 28 juli 2019 12:32

  @Kay
  Håller helt med. det är ytterst svårt att bedriva större insatser utomlands samtidigt som vi skall bygga upp egen organisation. Till detta kommer att det går åt rätt mycket folk både i FM och hos FMV/FOI i samband med eventuell materielanskaffning. Det är inte bara att "köpa prylar"

  Håkan

 • KH 28 juli 2019 11:07

  En välkommen eftertanke från en av försvarsmaktens bloggare även om jag inte fullt ut håller med om avslutningsordet.
  Kortfattat så behöver vi andrum i Marinen (och nog troligen hela FM) för att kunna bygga upp oss för de uppdrag vi är satta att lösa huvudsakligen och vi behöver långt mer resurser för att kunna skynda på processen och öka operationskapaciteten/flexibiliteten som expertisen verkar tro att vi har. Det finns skäl för politikerna att gå tillbaka några år i tiden och ta ansvar för de beslut man fattade.
  Förhoppningsvis ger ett ärligt besked från vår marin till ledningen ett tydligare budskap till varför ökade satsningar på vår marin (tillsammans med övriga FM) inte är förhandlingsbart om vi skall vara en spelare som kan sitta med vid förhandlingsborden och bidra till en gemensam europeisk säkerhetspolitik.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *