Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Internationaliseringen och dess effekter.

inifransett

I dessa dagar när FM riktas mot att operera mer territoriellt än internationellt så finns det anledning att reflektera över vad som var bra med internationaliseringen och försöka behålla de bitarna.

Som jag ser det utvecklades FM b.la inom följande områden:

  • Informationsoperationer. Idag finns den kognitiva arenan med i krigsplaneringen här hemma och i planeringen av utlandsinsatser. Vi har ett PSYOPS-förband, vi har större förståelse för medias påverkan, viken av att påverka nyckelpersoner i ett insatsområde, betydelsen av telekrigföring samt hur att sy ihop allt detta för att hjälpa till att nå våra operationella mål.

 

  • Underrättelsetjänst. Utlandsinsatserna har pekat på betydelsen av underrättelsetjänst på taktisk nivå samt givit personal erfaarenhet som svårligen kunnat erhållas här hemma. Skall man öva underrättelsetjänst effektivt krävs att övningen är både scenariostyrd, har gott om övningstrupp/målresurser och pågår i flera månader. Något som i princip är omöjligt.

 

  • Användning av helikopter och antalet sådana. Man kan ha massor av synpunkter på detta men genom inköpet av HKP 16 för bruk utomlands så har vi idag tre helikopterskvadroner med ett hyfsat antal helikoptrar. Hade inte HKP 16 köpts in skulle tre skvadroner dela på 18  vilket hade varit sämre. Vidare har vi fått bra erfarenheter när det gäller skarp transport av skadade i områden med reell hotbild.

 

  • Stridserfarenhet. Utbildning och övning kan ej ersätta riktig stridserfarenhet. Vi har idag en försvarsmakt där väldigt många både civila och militärer har erfarenhet av att verka i krigszoner vilket ger en lite annan mental skärpa i den ordinarie organisationen. Däremot skall man vara försiktig med att omsätta organisatoriska och materiella erfarenheter från utlandet till hemma. Det är så att det som fungerar på ena stället så kanske det inte funkar på det andra.

Det finns garanterat fler punkter men dessa är de erfarenheter jag har och har observerat. Att vi nu går mot mer territoriell verksamhet behöver inte betyda att det vi gjort och gör utomlands är bortkastad energi för att driva FM framåt.

 

GMY

Håkan

HKP 10C på sitt första MEDEVAC-uppdrag i Afghanistan. Foto Försvarsmakten Håkan Lindberg

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *