Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Egen vädertjänst är guld värd.

inifransett

Något jag är tacksamöver det är att vi i FM faktiskt har en egen vädertjänst. Så är nämligen  inte fallet i alla länder som t.ex. Finland.

För den sjömilitära verksamheten så innebär vädertjänsten inte bara klassiska väderprognoser utan även det man kallar WIMO(Weather impact on military operations) som redovisas dagligen för att taktisk chef skall kunna avgöra hur att nyttja sina förband kopplat mot aktuellt väder. I WIMO anges våghöjdens inverkan på olika verksamheter t.ex minröjning eller amfibieoperationer.

Vädertjänsten ger även prognoser som rör förväntad funktionalitet för våra sambands och sensorsystem. Dessa prognoser ger information på vilka höjder det finns s.k ledskikt och vilka frekvenser som påverkas. Ledskikten gör att radar och radiosignaler färdas avsevärt längre än horisonten vilket påverkar både förmågan att upptäcka egna och motståndarens radar samt att det uppstår längre förbindelseavstånd på radio än vad fysiken normalt medger vilket i sin tur påverkar det taktiska uppträdandet.

Vad som ytterligare påverkar våra system är rymdvädret och då främst solens aktivitet. Solstormar kan resultera i atmosfäriska störningar på kommunikations och navigationssatelliter samt vissa radiosystem. Detta är bra att veta när folk börjar klaga på att satellitberoende utrustning börjar uppföra sig konstigt.

Ytterligare något som levereras är ljusprognoser kopplat till den omgivande terrängens beskaffenhet. Finns det inte tillräcklickgt med månljus på natten och marken reflekterar för dåligt då hjälper det inte ens med bildförstärkare då dessa kräver en viss nivå av ljus.

Fördelen med egen vädertjänst inom FM som jag ser det kan sammanfattas i följande:

 • Vid operationer utomlands underlättar det avsevärt att ha egen meteorolog med som kan göra egna prognoser så att man inte hänger upp sig på andra länder som i sin tur kan ha betydligt snävare regler när det är flygbart och inte än vad Sverige har.
 • Vi kan inom ramen för FM utveckla innehållet i prognoserna till att omfatta ledskikt och rymdväder.
 • Det finnns militära utbildningsresurser inom området att tillgå.
 • En militär meteorolog som deltager i övnings och insatsverksamhet har betydligt större förståelse för verksamhetens behov av vädertjänster än en civil dito.

Kunskaper inom atmosfärsfysik är sålunda mycket viktiga för bedrivande av militär verksamhet till sjöss och i luften.

Om någon känner sig sugen på att ansluta till det militära atmosfärsfysiska corpset så finns här en länk.

https://blogg.forsvarsmakten.se/forsvarsmeteorologerna/rekrytering/

GMY

Håkan

 

Foto Mats Nyström /FM

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

2 kommentarer

 • Helena Brandt 2 augusti 2019 07:42

  Kul att höra att det vi gör uppskattas och att våra produkter verkar uppfylla behoven på ett bra sätt.

  /Meteorolog i Försvarsmaktens Vädertjänst

  • inifransett Helena Brandt 2 augusti 2019 11:57

   @Helena
   Era tjänster är mycket uppskattade. Atmosfärsfysikens betydelse för sjökrigföringen kan inte nog påpekas.
   Håkan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *