Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Drömmen om den svensk-finska alliansen.

inifransett

Det är inte ofta jag talar om något annat än utbildnings eller organisationsfrågor men nu måste jag faktiskt höja min röst i ett aktuellt strategiskt ärende nämligen det militära samarbete mellan Sverige och Finland som av många politiker ses som ett bra alternativ till NATO men vurmar man för detta skall man vara medveten om att detta kommer att kräva väldigt stora insatser av Sverige.

Vad är det då som är problemet? Enligt mig så har vi om vi skall försöka få till en militärallians med Finland 300-år av urselt förtroende för svenska försvarsinsatser i Finland att reparera. På 1700-talet drabbades Finland väldigt hårt av Stora Nordiska Kriget, vansinneskrigen 1740 och 1788, det misslyckade försvaret av Finland 1808-1809,  det tämligen lilla stödet vid frihetskriget 1918 samt det visserligen lite större stödet under Vinterkriget 1939-1940 men ändå inte tillräckliga stödet.

I flera fall ovan är det som drabbar Finland resultatet av antingen svensk politisk inkompetens eller alldeles för svag svensk krigsmakt. Jag är fullt medveten om att vid händelserna under 1900-talet så var förhållandet till stormaken Tyskland av stor vikt för den svenska hållningen men det behöver vi inte längre p.g.a EU inte ta hänsyn till.

Skall Sverige överhuvudtaget diskutera en militär allians med Finland måste vi flera år innan genom en kraftig militär uppbyggnad börja visa att vi menar allvar och håller på att skaffa oss en synnerligen kapabel försvarsmakt. I reda pengar talar vi om en årlig ökning av förvarsanslaget med ca 4 miljarder/år de närmaste 15 åren. Sverige måste få en kapacitet som både räcker till oss själva och dessutom ger ett signifikant tillskott till försvaret av Finland och sjötrafiken som försörjer både Sverige och Finland

Skall det någon gång bli en allians av denna sorten så måste Sverige genast börja tillföra medel för att bygga försvarsmakten mot de mål som anges i Försvarsmaktsstudie 2035. Gör vi inte detta kommer det aldrig att bli någon allians. Finland behöver en militärt stark partner i en eventuell allians och skall Sverige kvala in har vi en lång väg att vandra när det gäller att bygga upp ett seriöst förtroende för Sverige i Finland .

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *