Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nu får det vara färdignällt på Försvarsmakten och brandbekämpningen

inifransett

Har fått lite frågor rörande Försvarsmaktens koppling mellan skogsbränder och semester och tänker klargöra lite.
Det är som så att Regeringen 2004 bestämde att FM inte skulle syssla med civil sjö och flygräddning samt luftburen brandbekämpning.
FM huvuduppgift är att upprätthålla rikets territoriella suveränitet, bedriva internationella insatser, bedriva statsceremoniell verksamhet samt i mån av kraft stödja det civila samhället. Endast polisen har en särställning i det senare fallet och där är det även där mest helikopterverksamhet som är efterfrågad.

FM har trots detta flygbrandbekämpat 19 skogsbränder bara i år men även vår personal måste återhämta sig för att helt enkelt inte begå ödesdigra misstag. På civilt språk ledighet eller semester.

Vill man ha oss igång som brandkår får regeringen helt enkelt skriva om regleringsbrevet samt skjuta till stålar. Man kan inte koka en halv höna och låta den andra halvan lägga ägg lite raljant beskrivet.

Hemvärnet tillhör också Försvarsmakten och gör tillsammans med andra frivilligorganisationer ett heroiskt arbete för att hjälpa till att släcka.

Stor hjältegloria till alla inom Helikopterflottiljen, Hemvärnet och andra delar av FM som kämpar stenhårt mot elden.

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

4 kommentarer

 • Robert 19 juli 2018 10:10

  Bra skrivet. Det sprids väldigt många okunniga påståenden och falska nyheter. Tyvärr verkar många ta dem som sanningar för att det står på Facebook. Förutom det att försvaret inte hjälper till så tänker jag på nyheterna om det ryska vattenplanet från 2014 branden. Får hoppas att det kommer ett pressmeddelande snart för oavsett så kan det här skada förtroendet för försvarsmakten kraftigt.

  • inifransett Robert 19 juli 2018 17:40

   Tackar! Uppfattar att FM är rätt på hugget nu att förmedla vad vi gör och varför.
   Håkan

 • Robert 19 juli 2018 22:15

  Ja, tycker att jag ser mer och mer för nästan varje timme jag ser, men frågan om även de som inte är särskilt intresserade nås av den informationen (fördomsfullt men det tenderar att vara de som inte är så intresserade och således oinformerade som har mest kritik)

  • inifransett Robert 20 juli 2018 16:33

   @Robert.
   Håller med och det som gäller är ju att skapa intresse i den grupp som inte är negativ men heller från början inte intresserad och det är svårt på riktigt.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *