Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Allians med Finland.

inifransett

Att det finns starka krafter i både Finland och Sverige som verkar för att det militära samarbetet skall utökas råder det inget tvivel om men hur långt detta samarbete verkligen skall gå det har vi nog inte sett svaret på ännu. Skall det vara ett samarbete som eventuellt kan nyttjas vid en konflikt eller skall det resultera i en Finsk-Svensk militärallians som ett slags substitut för NATO-medlemskap? I båda länderna verkar det vad jag kan se finnas en avsevärt större acceptans för en sådan allians än för medlemskap i NATO. Att en Finsk-Svensk allians skulle bli en sämre ersättning är nog de flesta som har lite djupare militära och säkerhetspolitiska kunskaper överens om men det är en allians som är genomförbar rent politiskt.

Det Sverige har att hantera i ett sådant fall är att övertyga Finland om att det inte kommer att bli repris på 1918 resp 1939 så Sverige inte tog formellt aktiv del i befrielsen resp. försvaret av Finland. Som jag ser det så fanns det i bägge de fallen en tredje makt att ta ställning till nämligen Tyskland. Ett ställningstagande vi inte behöver hantera i dag då vi har EU som en garant för någorlunda politiskt stöd vid en konflikt i norra Europa. Det finns sålunda inte de politiska problemen med ytterligare en europeisk stormakt som det fanns 1918 och 1939.

Vad Sverige däremot måste göra är att bli en trovärdig allierad till Finland som onekligen sitter rätt illa till med sin långa landgräns mot Ryssland och 80% av sin import/export på köl genom Östersjön. Vi får t.ex inte glömma att vi behöver säkra sjöförbindelserna över Bottenhavet och Bottniska viken vilket ställer ytterligare krav på svensk militär förmåga, något som inte finns idag i det området. Det måste göras genom att kraftfullt förstärka vår försvarsmakt. Ingår i en sådan allians tror jag att vi behöver lägga mer än dubbel försvarsbudget mot vad vi lägger nu. Det kommer att svida men om det politiska alternativet inte är ett NATO-medlemskap då är det nog bara att bita ihop och finansiera ett trovärdigt försvar som kan delta i försvaret av både Sverige och Finland för alternativet att i det finska folket ögon svika Finland en tredje gång det är inget alternativ för Sverige och vår försvarsmakt.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *