Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinstridsdagarna 2018. Marinens Almedalen.

inifransett

Så kan jag pusta ut efter att för sisådär 9e året i rad genomfört årets marinstridsdagar. Nyhet för i hår var att den del som PROD Marin körde dag ett i Karlskrona gick i repris dag fyra på Berga vilket jag tycker är bra. Det gör att framförallt sjömän, soldater och civilanställda i Berga/Musköområdet får chansen till att höra dessa kvalitetsföreläsningar

Det som jag kan konstatera förutom att det var ett oerhört stort intresse från de över 1000 deltagarna är att intresset för en marinkonferens som ju detta är verkar vara enormt bland övriga delar av Försvarsmakten och detta tycker jag borde hansteras på något vis. Som det är nu splittar vi upp oss i stridsområden och stödfunktioner dag två och tre och till dessa täter har bara dem som är behöriga tillträde. Uppenbart så finns det ett ytterligare sug att lyssna på marina föreläsningar vilket är ett tillfälle som borde tas tillvara.

Det jag tror behövs är ett forum under dessa dagar där Marinen kan framföra argument för sin existens. En existens som främst bygger på att våra och allierades sjötransporter måste skyddas. Min personliga uppfattning är att det behövs bildning i frågan både inom FM och utom. Med ett dylikt forum under en dag på Marinstridsdagarna skulle Marinen nå fler inom FM och stödmyndigheterna med sitt budskap.

Rent praktiskt bör dessa föreläsningar genomföras under dag två, utanför militärt område och inte beröra något sekretessbelagt utan vara med av maritimt bildande karaktär.

Marinen behöver börja kriga mycket hårdare på informationsarenan ocm den skall kunna visa på sitt existensberättigande.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

4 kommentarer

 • Örjan Sundkvist 28 januari 2018 09:07

  Kloka kommentarer, men för att detta ska bli bättre växla då mellan Kna-Sthlm och varför inte Göteborg. Sen borde även det vara tillåtet med som viss Dåbas började med få fortsätta.....Beer kol. Utöver detta kanske lite historia och berättelser om flottan/marinen kunde finnas med i programmet. Finns ju både filmer och kort som fler borde få se och höra talas om. Mvh 560112 samma dag som Jagaren Småland levererades, varför inte tex bjuda in VPL Runo Ternehäll som var torpedhantverkare när samma båt var ny.

  • inifransett Örjan Sundkvist 28 januari 2018 09:30

   @Örjan Sundkvist.
   Att det i huvudsak genomförs i Karlskrona beror på att där finns det utrymme att genomföra alla funktionslinorna på militärt område vilket är viktigt ur sekretesssynpunkt.
   I år gjordes som jag skrev en repris på dag ett dag fyra på Berga så det du frågar efter är på ett sätt redan uppfyllt. MSDG har en väldigt liten organisation och då krävs det att strids och stödfunktionernas personal finns tillgänglig för planering och genomförande vilket utesluter Göteborg.
   Flera funktionslinor har pubkvällar på de olika mässarna under MSDG så det behovet är upp till strids och stödfunktionerna själva att hantera.

   Marinstridsdagarna är till för strids och stödfunktionernas utvecklingarbete. Det retrospektiva får Statens sjöhistoriska museer ta hand om.

   GMY
   Håkan

 • Specialist 28 januari 2018 12:43

  Skulle du kunna motivera vilken existens ska vi argumentera för som inte redan är klargjord eller tillräckligt tydlig i regeringens inriktning, våra doktriner och reglementen? Är det lämpligt att använda en dag av marinstridsdagarna för att sprida dessa budskap till egen och andra myndigheter eller är det lämpligare att skapa en samverkansdag vid ett annat tillfälle för ändamålet m.h.t tillgänglighet på tid och personal?
  Vilka inom egen organisation är målgruppen som skulle delta i dessa seminarier, sjömän? Många befäl har redan fler block att välja på än vad som ryms i schemat.

  Jag säger inte att jag har några svar men vi behöver vara noggranna med att den tid vi investerar ger avkastning i form av något vi senare kan använda.

  • inifransett Specialist 28 januari 2018 13:35

   @Specialisten.Detta skulle fånga upp det intresse som uppenbarligen finns för marina frågor som anmälningslistan skvallrar om. Min tanke är att ett sådant forum inte i första hand är för de redan frälsta(marin personal) utan ge en möjlighet för högre chefer att sprida budskapet om marinens möjligheter, nytta och behov. Något som det uppenbarligen behövs spridas med tanke på att vi i har en fartygsflotta med en medelåder på 29 år samt bristen på marin stridskrafter i förhållande till sjöfartskyddets behov i största allmänhet.

   Min tanke är inte att personalen som går på tjänstegrenstäterna även skall gå på detta.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *