Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bered er att dö för hjälpen kommer aldrig att komma.

inifransett

Nu kommer jag faktiskt att bli lite politisk såhär när det är Folk och Försvars årliga konferens. Jag läser om alla som är emot ett medlemskap i en viss försvarsallians och skriver det ena och det andra om att vi skall klara oss själva eller att vi får nog hjälp trots att vi inte är medlemmar men vad jag saknar är någon som skriver om vad som händer om kriget verkligen kommer och vi står där mot en materiellt och personellt överlägsen motståndare som har initiativet.

Hur känner sig då dem som skall försvara riket när deras vännner, familj och kollegor sprängs, skjuts eller brinner till döds och de förstår att de är ensamma att möta motståndaren? Ingen kommer att hjälpa hur desperat de än ropar för att vissa när  det var fred tyckte att vi skulle klara oss själva utan att för den skull ge medlen därför. Jag kan bara fantisera om den ångest, desperation och rädsla som de kvinnor och män kommer att känna när de vet att de skall bara malas ner och dö för att det kommer helt enkelt ingen militär hjälp.

Efter kriget kommer en fred och hur den freden blir vet ingen förutom att det kommer att finnas mycket vrede och ångest hos dem som överlevde och de kommer att vilja ha svar hur det blev som det blev.

Detta är mina högst personliga tankar och har inget med Försvarmakten att göra men jag känner att debatten måste även höras från de som förväntas försvara rikets oberoende och vilka resurser vi behöver när den yttersta konsekvensen av  politiken inträder.

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *