Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Det var inte alltid bättre förr.

inifransett

Har  varit instruktör för två kurser för SOU-elever i tre veckor. En mycket angenäm upplevelse måste jag säga. Så mycket roligare det är och vilka betydligt djupare och intressanta diskussioner det blir när nästan alla eleverna har ett antal års erfarenhet. Att utbilda dessa elever är en helt annan sak än hur vi utbildade innan vi införde yrkesförsvar och specialistofficerssystemet vilket ställer helt andra krav på instruktörerna.

Min omedelbara tanke efter dessa veckor att nu måste vi på SSS se över våra pedagogiska metoder för att kunna göra SOU till en kvalitativ fortsättningsutbildning och inte en grundutbildning.

Detta skulle givetvis innebära att sådana som vill byta tjänstegren måste läsa samma befattningsutbildning som GU-rekryterna läser plus något års praktik men det ser jag som ett mindre problem då resultatet blir en avsevärt mer kvalificerad specialistofficersutbildning. Lika så bör elever från t.ex Flygvapnet hänvisas till GU-kursen plus praktik innan de får läsa med SOU Marinen.

 

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *