Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Genustillhörighetens betydelse för stridens förande.

inifransett

Jag tror att det viktigaste för oss som arbetar i Försvarsmakten är att faktiskt se bortom kollegan/rekrytens genustillhörighet och bara fokusera på individens duglighet i strid och andra svåra påfrestningar. Att se en person som en sjö/amfibiekrigare istället för kvinna, transsexuell eller man är målet anser jag. Det finns ingen anledning att reflektera över hur en krigsperson i sin civila kontext klär sig, sminkar sig, sätter upp håret eller vad det nu månde vara. Det vikigaste är prestationen i strid eller i stödfunktioner då krig råder eller insats pågår och den kompetensen är kopplad till duglighet och vilja, inte till genus.En person som känner att den respekteras för sin duglighet blir motiverad och effektiv och vi kommer bort från verbala och praktiska kränkningar baserat på offrets könstillhörighet.

Till detta måste även den nära totala dominansen av av manliga chefer vid insatsförbanden brytas. Detta för att det är vid insatsförbanden som Försvarsmaktens värderingar skapas och upprätthålls och blir det inte en jämställd miljö där så blir det inte så i resten av organisationen heller. Jag ser med stor oro på det stora antalet kvinnliga officerare som alldeles för tidigt försvinner bort från stridande befattningar och in i stödorganisationen alldeles för tidigt i karriären utan att komma tillbaka. Här tror jag att systemet med högre militär utbildning via FHS är en stor bov i dramat genom att officeren förväntas veckopendla i två år för att kunna bli befordrad till OF3 och OF4. Hade jag varit ansvarig chef på HKV hade jag tvingat FHS till att genomför minst 50% av utbildningen genom flexibelt lärande vilket hade underlättat för många familjer och gjort att fler dugliga officerare gjort karriär snabbare.

 

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

4 kommentarer

 • Jenny 19 november 2017 17:06

  Klokt! Jag tror också att FM klarar av mer flexibilitet. Jag hoppas att vi är på rätt väg mot en mer differentierad rekrytering också. Det finns inga universallösningar.

  • inifransett Jenny 19 november 2017 17:10

   Håller helt med, flexibilitet i både rekrytering och kompetensutveckling är viktigt.

 • Ewa Skoog Haslum 26 november 2017 14:37

  Håkan, jag kan meddela att problemet är känt även på FHS. Att studera på annan ort under två år är påfrestande för familjelivet. Men den största utmaningen torde komma efter utbildningen då flertalet av befattningar på OF4-nivå och uppåt inte finns på hemmaorten. Dvs pendling blir en del av vardagen förr eller senare. Det vi också ser att även män väljer bort nivåhöjande utbildningar med samma anledning, dock finns det andra män som täcker upp de platserna. Då kvinnor väljer bort av samma anledning finns sällan några andra kvinnor som kan täcka upp, därav att detta väldigt ofta signaleras som ett problem just för kvinnliga officerare.
  Jag kan avslutningsvis meddela att flexibelt lärande, där bl.a. egenstudier ingår, har varit ett av ingångsvärdena för arbetet att skapa Högreofficersprogrammet, HOP. Därtill vill jag påpeka att nätverksbyggande är ett av FHS signum och det anser jag bör så förbli.

  • inifransett Ewa Skoog Haslum 26 november 2017 15:06

   @ Amiral Skoog-Haslum.
   Det är med stor glädje jag läser att FHS kommer att arbeta mer med flexibelt lärande vilket förhoppningsvis får fler yngre officerare, såväl kvinnor som män att gå HOP vilket är oerhört viktigt.
   När vi talar om pendling så måste jag säga att från min horisont så är det alldeles för få OF-4 ute på landsorten(läs Karlskrona) som får några år på HKV nu för tiden. Som underställd märker jag en rejäl skillnad på den som jobbat på HKV och dem som inte har av vilka jag kraftfullt föredrar att arbeta med sådana som har erfarenhet av HKV. Själv tar jag gärna en sväng på HKV om 2-3 år om det finns någon pendlarbefattning för en glad förvaltare.

   GMY
   Håkan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *