Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rejäl specialistutbildning.

inifransett

Jag håller under några veckor på med något som jag tycker är fantastiskt roligt nämligen att utbilda. Det som skiljer denna kurs mot dem jag tidigare haft på SOU-nivån är det stora antalet ASOU-elever, d.v.s sådana som har jobbat i tjänstegrenen minst fyra år som GSS och de flesta övriga eleverna har även de flerårig erfarenhet av Marinen. Detta sätter definitivt krav på lärarens duglighet och på kursens innehåll.

Min personliga reflektion är att SOU inte skall vara en grundläggande utbildning utan något som man måste ha GSS-erfarenhet för att få genomgå. Själva specialistofficersutbildningen måst anpassas innehållsmässigt men framförallt pedagogiskt för att möta elevernas förväntningar och ta tillvara möjligheten att ge dem en rejäl omgång kompetensfördjupning i den egna tjänstegrenen.

Det blir till att samla ihop tjänstegrenen i början av nästa år och diskutera igenom den långsiktiga pedagogikutvecklingen i vart fall för våra egna kurser.

Något som är av lika stor vikt är att vi på allvar börjar studera hur ett yrkesutvecklingssystem som premierar kompetensdjup och inte bara ger högre lön genom befordran. Som grund kan den s. k Deryfuss-skalan användas: novis, nybörjare, kompetent, mästare och expert. Trixet här är att dels koppla dessa nivåer till lönen exempelvis genom att man som mästare i en tjänstegren har lönenivå i nivå med OR8/OF3 och för experterna OF4/OR9(vi utgår i detta fallet att man som fanjunkare ligger på utgångsnivån kompetent)

Att få specialistofficerare att gräva ner sig i sitt område är oerhört värdefullt för marinen då det bara inte skapar bättre förutsättningar för framgångsrik strid utan även skapar möjligheter till att få fram många dugliga projektledare och lärare. På utbildningsfronten kommer vi att kunna korta kurserna ju mer kompetenta lärare vi har då dessa lär ut exakt vad eleven behöver i sin kommande tjänst daserat på lärarens egen erfarenhet.

Positivt är att det börjar komma rejäla yrkesutvecklingsprogram i Marinen och det pågår ett arbete som skall vara klart i år i syfte att skapa utvecklingslinjaler för OR1-OR8 inom de olika tjänstegrenarna. Veckan glädjande besked i den frågan är att SSS har sjösatt ett rejält fördjupningsprogram inom undervattensstrid(sonartjänst) Jag vet att många anser att detta borde gjorts för länge sedan och det håller jag med om men nu ser inte verkligheten ut så och vi får laga efter läge men att vara retrospektiv gagnar inte marinen i detta fallet(heller)

 

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *