Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Finlands och Sveriges sak är gemensam.

inifransett

Efter att tillbringat en vecka på den finska sjökrigsskolan på Sveaborg så är huvudet fullt av nya upplevelser och inryck rörande relationen mellan Sverige och Finland. Min första insikt rör vilken betydelse våra länder har haft för varandra under olika århundranden, en betydelse som har lett fram till att vi i dag har två länder som levt länge i fred, utvecklats utvecklats till stabila demokratier och har hyfsat stabila ekonomier.

Som jag ser det så förhindrade Sverige att Finland inte förrän 1809 blev en del av Ryssland. Hade Ryssland tagit Finland redan på t.ex. 1500-talet hade inget av samhällena sett ut som idag, det är helt säkert. Under 1900-talet stoppar Finland vid två tillfällen kommunistisk aggression vilket om de misslyckats hade resulterat i en svensk direkt gräns mot Sovjet vilket i sin tur kraftfullt hade förändrat Sveriges geopolitiska position till det sämre. Hade de röda vunnit 1917-1918 eller Sovetunionen ockuperat Finland 1940 så hade troligtvis Finland inte blivit självständigt först 1991.

Att vara småstat med mycket stor granne är ibland lite som att hamna vid samma bardisk som en aggressiv och oberäknelig alkis skulle man kunna säga.

Min andra insikt är att Finland liksom oss är oerhört beroende av att sjötransporterna till och från landet men att vi har ju faktiskt ett ”andningshål” på Västkusten. En konflikt i Östersjöområdet kan helt kapa den finska importen/exporten. Det naturliga är då att försöka dirigera om trafiken över hamnarna i Bottenhavet och Bottenviken vilket i sin tur ger incitament för en motståndare att även försöka påverka dessa hamnar. Skall Sverige kunna uppträda som en vettig allierad åt Finland så gäller det att kunna säkra båda ländernas sjötrafik både i Östersjön, på Västkusten och i Bottenhavet. En landfront mot Ryssland bryter snabbt ihop utan försörjning västerifrån och den försörjningen måste Sverige ta på sig att skydda.

För att kunna på ett trovärdigt sätt både praktiskt och moraliskt tillsammans med Finland skapa gemensam säkerhet så måste den svenska marinen enligt mig expanderas till ungefär den tredubbla storleken mot den nuvarande, flyg och markstridskrafterna måste även de expanderas rejält men faktum kvarstår att skall vi ha bränsle och övriga förnödenheter till de svenska och finska försvarsansträngningarna då krävs det marina stridskrafter.

GMY

Håkan

 

P.S Snälla läsare, använd inte termen ” Den östra rikshalvan” när ni talar om Finland. Vi har inte varit samma land sedan 1809 och Finland har varit självständig republik i 100 år nu. Det är dags att släppa Cronstedt och hans kapitulation nu. D.S

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *