Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Northern Coasts slår Aurora

inifransett

Då det i media är ett vansinningt tjat om Aurora 17 så vill jag här ta tillfället i akt och berätta om en annan övning som ur marint perspektiv är avsevärt större än Aurora nämligen Northern Coasts 17(NOCO17) som börjar måndagen den 11/9 och slutar den 21/9 och överlappar sålunda både Aurora17 och Zapad 17 i tid.

NOCO 17 omfattar ca 40 fartyg plus målflyg, helikoptrar, ubåtsjaktflyg och ett antal olika markförband. Övningen leds av och från Sjöstridskolan som agerar Maritime Component Commander. Chefen för Sjöstridsskolan övar alltså i rollen som  en marintaktisk chef. Fjorton nationer deltager och övningsmomenten omfattar luftförsvar, ytstrid, ubåtsjakt, minröjning, minering, logistik, telekrig, ubåtsstrid mm.

Från svensk sida deltager 3. Sjöstridsflottiljen, Marinbasen, Ubåtsflottiljen, Sjöstridsskolan och till viss del Militärrregion syd.

Detta är sålunda en avsevärt större övning än Aurora ur ett marint perspektiv och den ger bla de svensk-finska enheterna i the Swedish- Finnish Naval Task Group(SFNTG) möjlighet att öva mot en överlägsen styrka som inte gör som vi brukar plus att den har en mycket hög teknisk nivå. Detta ger mycket bra övning för flottans stabspersonal även om fartygen kan uppleva att de redan kan det som skall övas.

Appropå Aurora så drog övningsledaren generalmajor Bengt Andersson en intressant jämförelse mellan Orkan 93 och Aurora 17. I Orkan 93 övades 3% av Försvarsmaktens totala styrka, i Aurora övas 40% av Försvarsmaktens totala styrka.

GMY

Håkan

 

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.

2 kommentarer

 • Angelica 6 september 2017 07:03

  Med tanke på generalmajor Bengt Andersson procentjämförelse, skulle jag gärna se siffror på hur många personer som var involverade i Orkan vs Aurora. Försvarsmaktens totala styrka var ju betydligt större 1993 jämfört med 2017.

  För övrigt tycker jag alltid det är roligt och lärorikt när vi (Flygvapnet) får samarbeta med Marinen på övningar trots att det händer alldeles för sällan.

  • inifransett Angelica 6 september 2017 20:33

   Orkan -93 ca 24 000 av ca 850 000
   Aurora 17 ca 19000 av ca 50 000.
   Min uppfattning är att Marinen och Flygvapnet samövar tämligen ofta men det skadar aldrig med mer sådant.
   Håkan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *