Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Officerare amatörer; underofficerare proffs.

inifransett

Med bakgrund av Peder Fredrikssons EM-guld i hoppning tycker jag att historien om sergeanten vid Norrlands Dragoner Gehnäll Persson bör lyftas fram som en del av militärhistorien.

Persson deltog i det svenska derssyrlandslaget vid OS 1948  men som varande underofficer räknades han då som proffs och var inte tillåten att tävla i OS då dessa tävlingar var avsedda för amatörer till vilka officerare räknades. För att P skulle kunna deltaga i OS konstitutionerades han till fänrik under OS men red oturligt nog i sin sergeantsuniform vilket det franska laget uppmärksammade varvid protest lämnades in och det svenska laget blev av med sitt lagguld i dressyr.

Reglerna ändrades inför OS 1952 där då man tillät både kvinnor och underofficerare att deltaga i ridgrenarna. Dessa regeländringar resulterade 1956 i OS-guld  i fälttävlan för Sergeant Petrus Kastenman K3 samt ett lagguld där G. Perssson ingick i laget och att  Sverige 1972 får sina första kvinnliga medaljörer genom ett brons i lagdressyren till Ulla Håkanson, Ninna Stumpe Swaab och Maud von Rosen.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *