Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

SSS avrostar reservofficerare.

inifransett

Så nu kan jag äntligen pusta ut efter att ha idkat avrostning av reservofficerare ur Marinen i fyra dagar. Detta är första gången SSS genomför en dylik kurs och av deltagarnas muntliga utvärdering framgick att denna utbildning var mycket uppskattad.

Utbildningen har gått efter principen att deltagarna skall få så bred inblick av läget i dagens Marin som möjligt så någon s.k röd tråd har därför absolut inte funnits.

Syftet med kursen var att stimulera reservofficeren till tjänstgöring, stimulera till engagemang i hemvärn med marina uppgifter samt att förstärka dem i deras roll som ambassdörer för FM i deras ordinarie värv.

Under dessa dagar har det hunnits med föreläsningar om:

 • Marin ledning(MTS)
 • Marin logistik(MarinB)
 • Baskydd(MarinB)
 • CBRN(SSS)
 • Interaktivt lärande(SSS)
 • Sjöoperativ helikopter(Hkpflj)
 • Und-tjänst(MTS)
 • Hemvärn med marina uppgifter(MarinB)
 • Marinens utbildningssystem(SSS)
 • Marinens utvecklingsmetod och erfarenhetshantering(SSS)

Sålunda ett digert pensum som gåtts igenom på kort tid dock  hanns även rundvandring i ÖHK och social samvaro med. Deltagarna var 29st från 3.e, 4.e, MarinB och MTS.

Då detta blev en mycket positiv erfarenhet för mig som avrostningsansvarig så talar mycket för att denna kurs skall återkomma i en eller annan form. Det finns en del del saker att ta tag i för att utveckla reservofficerssystemet och få det att funka bra men ju mer jag får insikt i det systemet och människorna i det inser jag vilken enorm potential det finns.

Avrostade och nöjda reservofficerare(foto Håkan Lindberg) Fotot taget vid Kungl. Karlskrona Amiralitetsförsamlings minnesplats Skeppet.

Jag vill i detta inlägg även framföra mitt stora tack till de synnerligen gedigna föreläsare som deltagit i denna avsrostning och gjort den så lyckad som den blev.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

2 kommentarer

 • Magnus Österblom 20 augusti 2017 22:51

  Tack för en mycket väl genomförd utbildning Håkan!

  • inifransett Magnus Österblom 21 augusti 2017 07:38

   Tack själva för det engagemang och entusiasm ni har bidragit med!
   Jag är helt övertygad om att åtminstone målet med att göra er till ännu bättre ambassadörer för FM nåddes med kraft.
   Håkan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *