Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Erittäin hyvä Finland

inifransett

Våra systrar och bröder i Merivoimat(Finska Marinen) har gjort en en riktigt bra sak; de har tagit fram ett heltäckande inriktningsdokument för sin Marin kopplat till sitt Flottilj 2020-projekt.

Detta projekt syftar till att anskaffa en serie om fyra nya korvetter som ersättning för fyra robotbåtar typ Rauma och de båda minfartygen av Uusimaa-klass. Dessa korvetter kommer att bli större än Visby-klassen och kunna klara gång i is. Något som jag dock inte förstår är den befintliga helikopterhangaren då Finland inte har några sjöoperativa helikoptrar inom sin försvarsmakt(Gränsbevakningen har dock) Är tanken att det skall anskaffas sådan helikopter elller är hangaren avsedd för UAV? Det vi vet är att en ombordbaserad helikopter förlänger fartyget med ca 30 m och skall fartyget bara kunna agera flygplats utan hangar är även det tämligen personal och kostnadsdrivande.

Här på SSS UtvE diskuterar vi givetvis hur våra nya ytstridsfartyg borde se ut och min personliga uppfattning är att den finska korvetten passar utmärkt för sjöfartskyddsoperationer på Västkusten men i en kustförsvarsoperation på Ostkusten tycker jag det hade varit bättre att fortsätta på Visbyklassen minus minjakt och helikopterfunktion plus en luftvärnsrobot med rejäl räckvidd om 25-35 km om den skall vara till någon riktig nytta.

Det vi  dock samtliga här kan konstatera är att det är akut med en beställning på ett större antal nya ytstridsfartyg. Skall vi kunna genomföra både sjöfartskydds och kustförsvarsoperation samtidigt så krävs det en marin tre gånger så stor som idag. 

GMY

Håkan

 

Länk till det finska Försvarsministeriets sida för Flottilj 2020 på svenska.

http://www.defmin.fi/files/3820/Flottilj_2020_Forsvarsmaktens_strategiska_projekt.pdf

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *