Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Historia min passion.

inifransett

Lördagskvällen tillbringas med en bunte äldre historisk litteratur med militärhistoriskt tema. Jag är nämligen oerhört förtjust i ämnet historia med eller utan militär anknytning. Just nu läser jag om det synnerligen omotiverade svenska anfallskriget mot  Ryssland 1788-1790 där örlogsflottan men framförallt skärgårdsflottan hjälpte Gustaf III att backa ur planteringen och få till en fred efter att båda flottorna lyckats bli instängda i Viborgska viken, lyckades bryta sig ut framför näsan på den överlägnsa ryska flottan och sedan trycka till dem rejält vid det andra slaget vid Svensksund i juli 1790.

Det andra området jag läser på om är den tyska planeringen rörande invasionen i Sverige 1943 den s.k Operation Polarfuchs(polarräv) Tyskland förberedde ett anfall från Norge med Falun och Östersund som primära mål varvid den norra gruppen skulle anfalla mot Sundsvall/Härnösand och den södra skulle fortsätta mot Uppsala/Stockholm. Totalt skulle fem tyska divisioner plus flyg och sjöstridskrafter användas. Det intressanta är tyskarnas låga värdering av den svenska arméns stridsduglighet trots fem års rustning samt att den svenska flottan bedömdes mycket stridsvärdig och skulle helst tas oskadd för att sedan inlemmas i Kriegsmarine.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *