Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Reservofficerarna upp på dagordningen.

inifransett

Håller på att pyssla ihop en liten avrostningsutbildning för reservofficerare som skall gå i höst och för att göra mig en bild av hur många det finns i Marinen så tittade jag på de  siffror som finns redovisade för Marinen på FM hemsida. Resultatet blev att vi har 1057 reservofficerare i Marinen enl. den sidan. Samtidigt har vi ca endast 200 befattningar för reservofficerare(SO och OF) Vad denna diskrepans beror på vet jag ej men en gissning är att många f.d yrkesofficerare blir reservofficerare utan tjänstegöringsplan när de slutar men är ju då formellt anställda samt att vi har ett stort antal äldre RO från tiden Marinen hade en avsevärt större krigsorganisation än den haft sedan 2000.

Av dessa 1057 så finns det säkerligen individer som inte längre har kompetens eller vilja att tjänstgöra och då är det bra att vi försöker skapa möjligheter till kompetensutveckling. Jag tycker att här finns det chans att få in mer personal till Marinen på både kortare och längre tjänstegöring vilket skulle gagna Marinen rejält tror jag.

Det handlar om att ge reservofficerarna kompetensutveckling och visa intresse för deras kompetens och då tror jag att vi har en god chans att få in fler på tjänstgöring och kanske få några som blir fast anställda.

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författare är förvaltare Håkan Lindberg.
Tjänstgör på Marinbasens stab och är ordinarie ledamot i Kungliga örlogsmannasällskapet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *