Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En källa till stor oro.

inifransett

Något som glädjer sjömannen är ju när det ramlar ner en krigsplaceringsorder i brevlådan. Det är ju på ett sätt ett tecken på att någon fortfarande anser att jag är stridsduglig och går att använda i högre beredskapsnivå. FM har återupptagit krigsplaceringsarbetet och det är synnerligen glädjande. Vad som däremot inger mig en viss oro är att personal ur andra myndigheter och instanser också är krigsplacerade inom FM, som exempel landsting, polisen och kustbevakningen. Vad kommer att hända med den personalen vid beredskapshöjning undrar jag?

För lite sedan gick Rikspolischef Eliasson ut och meddelade att 28500 personer vid Polismyndigheten skall krigsplaceras med omedelbar verkan. Mig veterligen finns det ett antal resvervofficerare och övrig T-personal som har sin dagliga gärning vid polisen. Det vore mycket intressant att få veta hur detta skall hanteras mellan olika myndigheter, kommer det bli vakanser på vissa förband för att personalen helt enkelt hade dubbel krigsplacering och vem vinner i så fall? Kommer den individuella prövningen som föranstaltats i dessa fall att ens genomföras om en myndighet känner att de tvingas lämna ifrån sig tämligen kvalificerad personal?

 

Ett annat område som är ännu viktigare att få ordning på det är nyttjandet av konsulter inom FM och FMV. I detta fallet avser jag inte resurskonsulter kopplade till kortare projekt utan det stora antal konsulter som mer eller mindre på vissa ställen inom FM och FMV har ersatt fast anställd personal. Var tar dessa vägen i beredskapshöjning eller krig, kvarstanna på sina arbeten eller helt enkelt lämna skutan? Många av dem sitter på viktiga platser och kommer att skapa problem om de plötsligt bestämmer sig för att inte vilja vara med och möta det stora ryska anfallet.

En del av dessa är reservofficerare och där känner jag ingen oro eftersom de kan krigsplaceras och kallas in utan krusiduller men de helt civila konsulterna anser jag vara ett problem.

För mig finns det tre vägar att gå när det gäller konsulterna:

  1. Gör företagen de är anställda på till K-företag så att de hamnar under plikt på sitt ordinarie arbete.
  2. Skapa en frivilligorganisation för konsulterna så att de kan städslas som avtalpersonal.
  3. Avveckla långtidskonsulterna och erbjud dem att bli fast anställda.

I realiserbarhetsordning så tror jag nr ett är enklast och  kombinationen förslag ett plus tre hade varit bäst för FM i sin helhet.

Att vi överhuvudtaget gjort oss så beroende av långtidskonsulter behöver nog ett helt eget inlägg men som jag ser det är det ett symptom på havererad syn på detta med kompetens framförallt inom FM. Det är avservärt mindre jobb med att ta in en konsult istället för att kompetensutveckla en civilanställd eller officer som i sig bara hade kostat 50-75% av kostnaden för konsulten plus att vederbörande hade fått en rejäl kompetensutveckling. Jag hoppas i och med införandet av specialistofficerssystemet att vi som specialistofficerare på sikt kan ersätta delar av konsultkåren inom FM och FMV.

GMY

Håkan

 

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *