Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Försvarsmakten och PRIDE-festivalen.

inifransett

I lilla inkorgen damp det förra veckan ned en inbjudan att deltaga i FM PRIDE-festivaltåg och detta genererade en hel del tankar i förvaltarens huvud. Nu är det så att jag tänker inte deltaga men det är inte för att jag är vit, hetero, blå ögon, medelålders, lätt överviktig  och man, utan för att jag helt enkelt inte gillar att deltaga i dylika upptåg, med det sagt menas inte att jag anser att PRIDE är inte viktigt för FM för det är precis vad jag tycker att det är , rent förbannat viktigt t.o.m.

Jag anser nämligen att FM måste anstränga sig rejält för att få folk utifrån och folk på insidan att här gäller inte sexuell läggning, religion, hudfärg etc. utan här gäller intellekt och fysisk prestation oavsett de förra epiteten.

Vi har helt enkelt inte råd att förlora eller missa de människor som skulle kunnat bli formidabla FM-anställda och göra oss till en ännu bättre krigsmaskin. Att en icke-inkluderande attityd kan kosta liv det har britterna lärt sig den hårda vägen. 1954 tog Alan Turing livet av sig efter att ha blivit dömd till kemisk kastrering för att varit kär i en annan man. Alan Turing var en av landets mest briljanta kryptoknäckare vilket den tyska ubåtsflottan fick lära sig den hårda vägen under VKII( som liten detalj vill jag påpeka att Alan Turing knäckte inte Enigma-maskinen, det gjorde polackerna 1929)

Vad hade hänt om Turing inte ställts inför rätta? Det får vi aldrig veta men kanske hade han inte tagit livet av sig och kanske hade han då knäckt en hel drös med sovjetiska krypton under det kalla kriget, det enda vi vet är att han dog istället för att jobba med att se till att sovjetflottan inte ens kunnat ge ut en sketen förtöjningsplan utan att NATO vetat om detta.

Jag har sett flera fall där personal inte kännt sig välkomna i FM och slutat och det vill jag inte vara med om fler gånger. Mer PRIDE så kanske vi får tag i och kan behålla fler Alan Turing.

 

GMY

Håkan

Personlig blogg

Bloggen behandlar utbildnings-, organisations- och personalfrågor främst ur ett marint perspektiv.
Författaren är förvaltare och jobbar på Marinbasen.

2 kommentarer

  • Andreas 10 april 2017 22:21

    Bra skrivet! // GubjO

    • inifransett Andreas 11 april 2017 20:02

      Tackar!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *